Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ανάσα για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας

«Πράσινο φως» παίρνει το επόμενο διάστημα ένα νέο χάπι που ρίχνεται στη μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η φινγκολιμόδη έχει εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010 και κυκλοφορεί στην Αμερική, τον Μάρτιο του 2011 εγκρίθηκε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και σύντομα θα πάρει τιμή στην ελληνική αγορά.

«Η φινγκολιμόδη είναι μία από τις πέντε θεραπείες χορηγούμενες από το στόμα.
Η συγκεκριμένη δεν έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, είναι η πρώτη που πήρε έγκριση για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας», δήλωσε χθες ο καθηγητής Νευρολογίας του Α.Π.Θ., και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, την ερχόμενη Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον κ. Ωρολογά, οι κλινικές έρευνες με τη χρήση εικονικού φαρμάκου έδειξαν ότι η φινγκολιμόδη μειώνει τη συχνότητα των υποτροπών έως και 54% και ελαττώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας κατά 30% σε διάστημα δύο ετών.
Καλύτερη ποιότητα ζωής
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα έχουμε καταφέρει να παρέμβουμε ευνοϊκά στη φυσική ιστορία της νόσου χαρίζοντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι μισοί από τους πάσχοντες σε διάστημα 15 ετών από την εκδήλωση της νόσου έπρεπε να χρησιμοποιούν κάποια υποστήριξη για να κινηθούν.
Αντίθετα στην εποχή μας με τη χρήση φαρμάκων, η επιδείνωση μπορεί να καθυστερήσει έως και 5 χρόνια», ανέφερε ο καθηγητής.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει «χτυπήσει» σχεδόν 10.000 Έλληνες και πάνω από 2.500.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Στις γυναίκες εμφανίζεται με συχνότητα διπλάσια από ό,τι στους άντρες και πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 20-50 ετών.
Ο 1 στους 5 ασθενείς αναγκάζεται να διακόψει τη δουλειά του και το 40% των γυναικών ασθενών υποφέρουν από κατάθλιψη.