Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο φόβος και ο δισταγµός, τα «αγκάθια» της απογραφής

Στιγµιότυπο από την απογραφή σε κατοικία της Αθήνας. Τα παιδιά χαµογελούν µε τη διαδικασία. Αντίθετα, µετανάστες και ηλικιωµένοι στο  Κέντρο της Αθήνας αντιµετωπίζουν µε δυσπιστία τους απογραφείς
Ο φόβος των µεταναστών και των ηλικιωµένων– ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας – οι οποίοι δύσκολα ανοίγουν την πόρτα τους στους απογραφείς είναι τα σηµαντικότερα προβλήµατα που έχουν παρουσιαστεί έως σήµερα κατά την πρώτη εβδοµάδα της Γενικής Απογραφής Πληθυσµού - Κατοικιών 2011.

Αρκετοί απογραφείς χρειάζεται να καταβάλουν αρκετή προσπάθεια και να επιµένουν προκειµένου να πείσουν τους µετανάστες που ζουν στην Αθήνα ότι αυτές τις ηµέρες γίνεται Απογραφή στην Ελλάδα. Και ότι δεν πρόκειται να χρησιµοποιηθούν τα προσωπικά τους στοιχεία. Φόβος και δισταγµός υπάρχει ακόµη και από τους νόµιµους µετανάστες που έχουν χαρτιά αναφέρουν απογραφείς. Ακόµη ένα πρόβληµα πουαντιµετωπίζουνοι απογραφείς σε σχέση µε τους µετανάστες είναι ότι τοερωτηµατολόγιο είναι µόνο στα ελληνικά. Μέχρι στιγµής πάντως οι ξένοι – όταν πείθονται να συµµετάσχουν στη διαδικασία– αποδεικνύονται πολύ συνεργάσιµοι.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ για αρκετούς δηµάρχουςαποτελείστο µεταξύ η απόφαση πολλών κατοίκων να απογραφούν στα χωριά τους ή σε άλλες περιοχές και όχι στη µόνιµη κατοικία τους. «Μέχρι στιγµής δεν έχουν παρατηρηθεί διαδικαστικά προβλήµατα µε την απογραφή. Ωστόσο, οι απογραφείς βρίσκουν πολλά σπίτια κλειστά. Εκτιµούµε ότι κάποιοι έχουν φύγει για να απογραφούν αλλού. Αυτό µας ανησυχεί. Οι πολίτες πρέπει να απογράφονται στον τόπο µόνιµης κατοικίας τους» λέει ο δήµαρχος Λαρισαίων Κωνσταντίνος Τζανακούλης.

Όπως προσθέτει, όσοι φεύγουν για να απογραφούν αλλού «κάνουν µεγάλη ζηµιά στον δήµο. Τηνπροηγούµενη δεκαετία χάσαµε 80 εκατοµµύρια ευρώ διότι στηνπροηγούµενη απογραφή είχαν φύγει κάτοικοι και είχαν απογραφεί αλλού και εµφανιζόµασταν λιγότεροι. Είχαµε στοιχεία ότι ο πληθυσµός ξεπερνούσε τους 180.000 κατοίκους αλλά τελικά η απογραφή είχε δείξει 128.000». Όπως λέει, ήταν λάθος να πραγµατοποιηθεί η απογραφή τον µήνα Μάιο διότι αυτή την περίοδο που επικρατεί καλοκαιρία οι πολίτες φεύγουν ευκολότερα.