Μια στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις και 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν.
Αυτό επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επαναφέροντας την πρότασή τη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο δίμηνο του έτους, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,4% και του όγκου κατά 12,2% αλλά και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου, ένδυσης - υπόδησης (25%), επίπλων - ηλεκτρικών ειδών -οικιακού εξοπλισμού (23,2%), φαρμακευτικών προϊόντων - καλλυντικών (22,2%), ακόμα και των τροφίμων και ποτών (12,5%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης» αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Γι' αυτό το λόγο, οι έμποροι καλούν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική των κινήσεών της και να σκεφτεί τις μετατάξεις αγαθών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά.
Να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς και κυρίως να προχωρήσει σε αλλαγή σχεδίου. «Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το χαμηλότερο σημείο της και σίγουρα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της».
Να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς και κυρίως να προχωρήσει σε αλλαγή σχεδίου. «Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το χαμηλότερο σημείο της και σίγουρα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της».
Να καθιερωθεί ένας ενιαίος χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ, επανέρχεται και εμμένει στην πρότασή της για καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών διατροφής και των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει παρέκκλιση των εσόδων ύψους 18 δισ. το 2011 από το ΦΠΑ, που έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναθεώρηση του δείκτη πληθωρισμού η προσαρμογή του «καλαθιού της νοικοκυράς» σε νέους συντελεστές στάθμισης θα μειώσουν τον ελληνικό πληθωρισμό από το 4,5% κοντά στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού (2,8%). Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 13% σε 19%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 19%, αλλά και από την αύξηση της λιανικής κατανάλωσης που μειώθηκε από τα 65 δις, χωρίς ΦΠΑ, το 2009, στα 61,5 δισ. το 2010 και γενικότερα του συνόλου της των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου που υπολογίζεται για το 2010 στα 169,6 δις από τα 181,6 δισ. το 2009. Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 12 δισ. από τα οποία τα 4,5 δισ. αφορούν στις πωλήσεις λιανικής δείχνει το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά.