Μετά από 11 χρόνια, εκδικάστηκε η υπόθεση της υπεξαίρεσης συνολικού ύψους 453.000 ευρώ, που διέπραξε ο λογιστής ταμίας και διαχειριστής του Συνεταιρισμού Λεπετύμνου - Συκαμνιάς, σε βάρος του Συνεταιρισμού, των συνεταιριστών και της ΑΤΕ.
Χρειάστηκαν 11 ολόκληρα χρόνια, μετά από πολλές αναβολές, για να εκδικαστεί η υπόθεση της υπεξαίρεσης ενός τεραστίου ποσού τότε υπολογιζόταν γύρω στα 100 200 εκατ. δρχ. που είχε αποκαλυφθεί το 2000 στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκαμνιάς. Επρόκειτο για το λογιστή, ταμία, διαχειριστή του Συνεταιρισμού και πράκτορα της ΑΤΕ, Μ.Χ. που υπεξαίρεσε σε βάρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λεπετύμνου - Συκαμνιάς το ποσό των 159.000 ευρώ και σε βάρος συνεταιριστών και της ΑΤΕ το ποσό των 294.000 ευρώ περίπου.
Τελικά, χθες, το Εφετείο Β. Αιγαίου καταδίκασε τον κατηγορούμενο Μ.Χ. σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Συνεταιρισμού και σε κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος των συνεταιριστών και της ΑΤΕ. Επίσης, επιδίκασε υπέρ του Συνεταιρισμού (είχε επιδοθεί δικόγραφο πολιτικής αγωγής), το ποσό των 159.111,10 ευρώ ως αποζημίωση, καθώς και το ποσό των 20.000,00 ευρώ για ηθική βλάβη και υπέρ της ΑΤΕ για ηθική βλάβη το ποσό των 44,00 ευρώ με επιφύλαξη από την άσκηση αστικής αγωγής.
Δικηγόρος του κατηγορουμένου Μ.Χ. ήταν ο Ευστράτιος Ηλιογραμμένος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού ο Ευάγγελος Γκιγκιλίνης και της ΑΤΕ ο Ιωάννης Πετρέλλης. Ο κατηγορούμενος είχε εισαχθεί και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και αναμένεται η έκδοση εντάλματος συλλήψεώς του.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Βασικά σημεία της υπόθεσης, όπως είχαν καταγραφεί από το «Δ» στις 5 Μαΐου 2000. «Το άνοιγμα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 100 - 200 εκατομμυρίων και προέρχεται από ελαιόλαδο των συνεταιριστών που πουλήθηκε, χωρίς μέχρι σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί να πάρουν τα λεφτά τους από προμήθεια 2,5% για την πώληση ελαιολάδου, που κατακρατήθηκε και δεν αποδόθηκε ποτέ και από έσοδα ενοικιαζομένων δωματίων του συγκεκριμένου συνεταιρισμού, καθώς και από καταθέσεις - φαντάσματα των ελαιοπαραγωγών που δεν έφθασαν ποτέ στην ΑΤΕ. Το νέο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού εκλέχθηκε το 1997 και η μειοψηφία επέμενε το λάδι των ελαιοπαραγωγών να πωλείται και στην ΕΑΣΛ, αλλά και σε ιδιώτες από δημοπρασία. Οι υπάλληλοι, όμως, του Συνεταιρισμού, έπεισαν την πλειοψηφία ότι το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού θα πρέπει να παραδίδεται αποκλειστικά στην ΕΑΣΛ διότι «επιβάλλεται να υποστηρίζουμε τη συνεταιριστική ιδέα». Ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση του Συνεταιρισμού, φάνηκε από τις 15 Απριλίου. Υπήρξε, όμως, η παράκληση να μη γίνει θόρυβος για το καλό του Συνεταιρισμού... Από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 23 Μαρτίου αποδεικνύεται ότι ο Συνεταιρισμός πούλησε σε εμπόρους 38 τόνους ελαιόλαδο, ενώ οι συνεταιριστές είχαν δηλώσει 23 τόνους για την πώλησή τους στην ΕΑΣΛ. Δηλαδή πωλήθηκαν 15 τόνοι επιπλέον, χωρίς τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων παραγόντων και μάλιστα όχι στην ΕΑΣΛ, αλλά σε ιδιώτες εμπόρους. Στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου ειπώθηκε από τους διαχειριστές του Συνεταιρισμού ότι οι 15 τόνοι ήταν ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού, όμως αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί διότι χρειαζόταν προηγουμένως ενημέρωση και απόφαση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. Στην ίδια συνεδρίαση οι διαχειριστές παραδέχθηκαν ενώπιον του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου ότι τα τελευταία 15 χρόνια πωλούσαν λάδια και σε ιδιώτες, χωρίς την ενημέρωση και έγκριση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, ενέργεια παράνομη πέρα για πέρα, αφού υπήρξε απόφαση διοικητικού συμβουλίου να μην πωλούνται λάδια σε ιδιώτες αλλά μόνο στην ΕΑΣΛ. Από πρόχειρο έλεγχο που διενήργησε - βάσει των στοιχείων της ΕΑΣΛ - η μειοψηφία του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, φαίνεται ότι από το 1998 και μέχρι σήμερα, πωλήθηκαν σε ιδιώτες - πάντοτε παράτυπα - 198 τόνοι ελαιολάδου εν αγνοία του Δ.Σ. και με ζημιά του Συνεταιρισμού από την προμήθεια του 2,5% που δεν εισπράχθηκαν ποτέ, καθώς και ζημιά των συνεταίρων που δεν πληρώθηκαν τις 20 δραχμές κατά κιλό που προσφέρουν επιπλέον των τιμών της ΕΑΣΛ συνήθως οι ιδιώτες έμποροι. Πρόβλημα υπάρχει και με τα βιβλιάρια καταθέσεων των συνεταιριστών στο παράρτημα της ΑΤΕ, που λειτουργούσε στο συγκεκριμένο Συνεταιρισμό, όταν σε κάποια στιγμή συνεταιριστές επισκέφθηκαν την ΑΤΕ Μυτιλήνης και Καλλονής και διαπιστώθηκε ότι στα βιβλιάριά τους δεν υπήρχαν οι καταθέσεις που είχαν γίνει μέσω του Συνεταιρισμού τους».
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ»
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ»