Στην κατάρτιση ενός... plan B και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας προχωρά η κυβέρνηση μετά την απροθυμία των φορέων να δηλώσουν οι ίδιοι το πλεονάζον προσωπικό τους, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν πλέον και την άμεση απόλυση εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου τομέα.
Ιδιαίτερο ρόλο αναλαμβάνουν οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να αποτυπώσουν το πλεονάζον προσωπικό που απασχολείται είτε στον στενό πυρήνα των υπηρεσιών τους, είτε σε εποπτευόμενους από αυτούς φορείς του στενού δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η δέσμευση για την υπαγωγή σε εφεδρεία περίπου 30.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2011.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αν σκοπεύει να επεκτείνει την εφεδρεία στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση υπηρεσιακών συμβουλίων, η οποία είναι απίθανο να δοθεί. Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ώς το τέλος Οκτωβρίου για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.