Τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων δεν μπορεί να μεταβάλλονται δίχως τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοινωνικών εταίρων, υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προτείνει, πάντα σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, να υπάρξει πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων για τα επόμενα τρία χρόνια και την άμεση έναρξη μέτρων ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μόνης λύσης παράλληλα με την σταθεροποιήσει για την έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα την ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ, η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο έχει φθάσει σε οριακό σημείο, με τον δείκτη επιβίωσης Εμπορίου, να δείχνει ότι 1 στις 4 εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας έβαλαν λουκέτο.
Η δε μεταβολή του δείκτη όγκου λιανικών πωλήσεων την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2011 συγκρινόμενη με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν στο -11,5% υστέρα από σωρευτική μείωση, 2009-2010, κατά 30%.
"Επικαλούμαστε τη λογική της παρούσας κυβέρνησης στην αναζήτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το τέλμα και την βαθιά ύφεση, καθώς και στην επιλογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών στρατηγικών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
"Ως εκ τούτου, οι υπάρχουσες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, οριζόντιας συρρίκνωσης και μιζέριας, με πλήρη έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων μπορεί να εξυπηρετούν βραχυχρόνιες δημοσιονομικές ανάγκες, αλλά διαρρηγνύουν το κοινωνικό ιστό σε τέτοιο βαθμό που η ανασύνθεση της κοινωνίας γίνεται δυσκολότερη και η ανάκαμψη μακρινός στόχος", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ.