Σε ένα Ταμείο-γίγαντα θα συγχωνευθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία από την 1η/1/2012 (των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων), ενώ οι συντάξεις που θα χορηγηθούν θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15%, με τις περικοπές να φθάνουν όμως έως και το 50% σε ορισμένα από αυτά.
Πρόκειται για τις νέες παρεμβάσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και θα αφορούν όχι μόνο τους νέους αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.
Οι αναλογιστικές μελέτες που δόθηκαν χθες δείχνουν ότι τα επικουρικά ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα. Παράλληλα, παρά τη μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προκάλεσε εφέτος στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση (ανεργία, μείωση αποδοχών και εισφορών κ.ά.), ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παρουσιάζοντας τις αναλογιστικές μελέτες τόνισε ότι για τις κύριες συντάξεις δεν θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις τουλάχιστον άμεσα (εκτός από αυτές που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου) καθώς οι δαπάνες γι' αυτές ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν αυξάνονται μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το νέο επικουρικό ταμείο θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.
Τα πέντε Ταμεία που θα συγχωνευτούν είναι τα: ΕΤΕΑΜ (μισθωτών), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζομένων σε ΔΕΚΟ), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικών υπαλλήλων).
Οποια διοίκηση από τα συγκεκριμένα Ταμεία δεν συμφωνήσει να ενταχθεί στον νέο, ενιαίο φορέα, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, θα μείνει μόνη της και θα κληθεί στο άμεσο μέλλον να καλύψει η ίδια τα ελλείμματα, βάσει των αναλογιστικών μελετών που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα Ταμεία. Επίσης, η όποια μείωση προκύψει σε κάθε Ταμείο θα εφαρμοστεί άμεσα από την 1η Ιανουαρίου - εφάπαξ για όλους και όχι τμηματικά -, δηλαδή δεν θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις.
Καμία κάτω από 20%. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισήμανε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει και το 70% του συντάξιμου μισθού ενώ τόνισε ότι καμία επικουρική σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από το 20%. Πάντως, παρατήρησε ότι ανάλογο με την οικονομική κατάσταση κάθε επικουρικού ταμείου θα είναι και το ύψος των περικοπών. Χαρακτηριστικά ανέφερε το ΤΑΝΠΥ (ναυτικών πρακτόρων), το οποίο έχει ποσοστό αναπλήρωσης 67% του συντάξιμου μισθού και το 2017 δεν θα είναι σε θέση να δώσει συντάξεις. Επίσης ανέφερε ότι το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης.
«Εκρηκτικό πρόβλημα». Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ακόμη πως όλα τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα το οποίο θα εκδηλωθεί - σε διαφορετικούς χρόνους - έως το 2025. «Τώρα ωριμάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων», σημειώνει ο υπουργός και επισημαίνει ότι «το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό».
Τα επικουρικά ταμεία - είπε χαρακτηριστικά - θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση. Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς 1 σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο. Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης υπογράμμισε ότι η επόμενη διετία θα είναι «εφιαλτική» και ανέφερε ότι ενώ τα επικουρικά ταμεία δεν εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στις δαπάνες, έχουν μεγάλα ελλείμματα λόγω του υψηλού ποσοστού αναπλήρωσης.
Δύο επιλογές. Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι «στα επικουρικά ταμεία δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, γι' αυτό έχουμε δυο επιλογές: να αφήσουμε τα Ταμεία να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού ή να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για να διασωθούν. Επιλέξαμε το δεύτερο, δηλαδή θα προχωρήσουμε σε γενναία αναδιάρθρωση των επικουρικών ταμείων». Και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρχει αυτοτέλεια για κανένα. Αντιθέτως, θα υπάρξει ένα Ταμείο με ενιαίο λογιστήριο και υπηρεσίες».
Ο υπουργός τόνισε ότι η ενοποίηση θα γίνει με σεβασμό στα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων. Η κυβέρνηση μελετά ρύθμιση για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 2001, οπότε και υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία. Η ρύθμιση θα προβλέπει την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση σε ανταποδοτική και όχι καθαρά κεφαλαιοποιητική βάση.