Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η χώρα του χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του '90!
Αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε χθες να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Γιλμάζ. Με απόσταση μιας ημέρας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη διερεύνηση του θέματος τονίζοντας σε λιτή ανακοίνωσή του ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας «είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν». Την ανακοίνωση συνοδεύει και η σαφής επισήμανση πως «η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».
«Ολοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετζεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων της περιόδου που ήταν πρωθυπουργός. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας (...)» αναφέρει στη συνέντευξή του ο Μ. Γιλμάζ.
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως ρίχνουν βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι αποκαλύψεις Γιλμάζ, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια διάψευση από τουρκικής πλευράς. Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «όταν ο πρόεδρός του, τότε βουλευτής της ΝΔ, Γ. Καρατζαφέρης είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών». Προσθέτει δε ότι «τώρα από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα», γι' αυτό «ας χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, επομένως «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων». Ομοίως η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι «το μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση».