Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, στο «5ο Festival Ελαιολάδου & Ελιάς», που διοργανώνεται στις 6, 7 & 8 Απριλίου 2012 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Αθήνα), από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου).
Το εν λόγω Festival αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καιτο επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 15.000 επισκέπτες.
Παρά το γεγονός ότι τα “festivals” που διοργανώνονται από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού», κατά βάση και μέχρι πρότινος απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, τελευταία γίνεται μία συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να παρευρεθούν στην έκθεση ως προσκεκλημένοι hosted buyers (εμπορικοί αγοραστές) του εξωτερικού, εκπρόσωποι δικτύων διανομών από Ρωσία, Φιλανδία, Κίνα, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Η.Π.Α. και Καναδά, όλοι διαπιστευμένοι από τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών τους στην Αθήνα. Αναμένεται δε μέχρι την έναρξη της έκθεσης να δηλώσουν συμμετοχή και εμπορικοί αντιπρόσωποι από άλλες 6 χώρες.
Επιπλέον, την έκθεση θα επισκεφθούν και πολλοί Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες (εκπρόσωποι super markets, εξαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων & ταβερνών Αττικής, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας, κ.α.).
Μετά τις προτάσεις όλων ανεξαιρέτως των τυποποιητών ελιών και ελαιολάδου, όπως αυτές εκφράστηκαν στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η φιλοσοφία της συμμετοχής θα βασίζεται στην καθιέρωση και προώθηση της ελαιοκομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου και των ιδιαίτερων ελαιοκομικών προϊόντων της, με την ταυτόχρονη προβολή των brand names των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο ενιαίο stand 30 τ.μ.
Τα stand της Λέσβου έτσι όπως θα διαμορφωθούν, θα παραπέμπουν καθαρά στην ελαιοκομία και στο εσωτερικό ενός ελαιοτριβείου. Τραπεζάκια από κορμούς ελιάς με τζάμι που θα χρησιμοποιηθούν ως desks εκθεμάτων – προϊόντων και φυλλαδίων, διαχωριστήρας – laval που θα «παράγει» ποιοτικό λάδι (προσφορά του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου), το οποίο θα χρησιμοποιείται για γευσιγνωστική δοκιμή από το ευρύ κοινό (καπιράδα), κ.α., θα συνθέτουν το όλο σκηνικό, με γενικό μήνυμα της όλης προσπάθειας: «ΛΕΣΒΟΣ: Η ΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συνέδριο με δύο βασικούς άξονες: α) το management στο ελαιόλαδο με κατεύθυνση τις εξαγωγές, και β) νέες κατευθύνσεις και μοντέλα ανάπτυξης των ελαιοτριβείων – ολοκληρωμένες λύσεις και πρακτικές για ελαιουργούς. Το συνέδριο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο περίπτερο της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς και όσοι εμπλεκόμενοι με την ελαιουργία επιθυμούν.
Την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 (11:00 – 12:00 & 16:00 – 17:00), στον ειδικό χώρο των chefs, θα πραγματοποιηθεί από τους διοργανωτές με τη συμβολή των λεσβιακών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν, επαγγελματική γευσιγνωσία των λεσβιακών ελαιολάδων.
Τέλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης, θα διενεργηθεί από τους διοργανωτές διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων.Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι στην έκθεση, όσες επιχειρήσεις τυποποίησης της Λέσβου επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Ας σημειωθεί πως χορηγοί της συμμετοχής στην έκθεση, είναι η Ακτοπλοϊκή Εταιρεία «Hellenic Seaways» και η Μεταφορική Εταιρεία ΕΦΑΜ Α.Ε.
Το εν λόγω Festival αποτελεί το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικό θεσμό για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καιτο επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 15.000 επισκέπτες.
Παρά το γεγονός ότι τα “festivals” που διοργανώνονται από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού», κατά βάση και μέχρι πρότινος απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, τελευταία γίνεται μία συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναμένεται να παρευρεθούν στην έκθεση ως προσκεκλημένοι hosted buyers (εμπορικοί αγοραστές) του εξωτερικού, εκπρόσωποι δικτύων διανομών από Ρωσία, Φιλανδία, Κίνα, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Η.Π.Α. και Καναδά, όλοι διαπιστευμένοι από τους εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών τους στην Αθήνα. Αναμένεται δε μέχρι την έναρξη της έκθεσης να δηλώσουν συμμετοχή και εμπορικοί αντιπρόσωποι από άλλες 6 χώρες.
Επιπλέον, την έκθεση θα επισκεφθούν και πολλοί Έλληνες εμπορικοί επισκέπτες (εκπρόσωποι super markets, εξαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων & ταβερνών Αττικής, εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας, κ.α.).
Μετά τις προτάσεις όλων ανεξαιρέτως των τυποποιητών ελιών και ελαιολάδου, όπως αυτές εκφράστηκαν στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, η φιλοσοφία της συμμετοχής θα βασίζεται στην καθιέρωση και προώθηση της ελαιοκομικής φυσιογνωμίας της Λέσβου και των ιδιαίτερων ελαιοκομικών προϊόντων της, με την ταυτόχρονη προβολή των brand names των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο ενιαίο stand 30 τ.μ.
Τα stand της Λέσβου έτσι όπως θα διαμορφωθούν, θα παραπέμπουν καθαρά στην ελαιοκομία και στο εσωτερικό ενός ελαιοτριβείου. Τραπεζάκια από κορμούς ελιάς με τζάμι που θα χρησιμοποιηθούν ως desks εκθεμάτων – προϊόντων και φυλλαδίων, διαχωριστήρας – laval που θα «παράγει» ποιοτικό λάδι (προσφορά του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου), το οποίο θα χρησιμοποιείται για γευσιγνωστική δοκιμή από το ευρύ κοινό (καπιράδα), κ.α., θα συνθέτουν το όλο σκηνικό, με γενικό μήνυμα της όλης προσπάθειας: «ΛΕΣΒΟΣ: Η ΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συνέδριο με δύο βασικούς άξονες: α) το management στο ελαιόλαδο με κατεύθυνση τις εξαγωγές, και β) νέες κατευθύνσεις και μοντέλα ανάπτυξης των ελαιοτριβείων – ολοκληρωμένες λύσεις και πρακτικές για ελαιουργούς. Το συνέδριο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο περίπτερο της Π.Β.Α. – Επιμελητηρίου Λέσβου, καθώς και όσοι εμπλεκόμενοι με την ελαιουργία επιθυμούν.
Την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 (11:00 – 12:00 & 16:00 – 17:00), στον ειδικό χώρο των chefs, θα πραγματοποιηθεί από τους διοργανωτές με τη συμβολή των λεσβιακών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν, επαγγελματική γευσιγνωσία των λεσβιακών ελαιολάδων.
Τέλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης, θα διενεργηθεί από τους διοργανωτές διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων.Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι στην έκθεση, όσες επιχειρήσεις τυποποίησης της Λέσβου επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Ας σημειωθεί πως χορηγοί της συμμετοχής στην έκθεση, είναι η Ακτοπλοϊκή Εταιρεία «Hellenic Seaways» και η Μεταφορική Εταιρεία ΕΦΑΜ Α.Ε.