Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου διαβάζει Παπαδιαμάντη


Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου σας καλεί
το Σάββατο 21 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στη Μηχανή τ΄ Αγιού (Πολύκεντρο)….
ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ
σαν τότε που οι παλιοί λέγανε παραμύθια
Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Συμμετέχουν στο διάβασμα οι: Βαγγελιώ Καρούλη,
Γιάννης Καρανικόλας, Φανή Σαραντινού.
Μουσική επιμέλεια: Ευανθία Αναγνωσταρά
Φιλολογική φροντίδα: Κατερίνα Σαραντινού

Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης είναι του Γιάννη Καρανικόλα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΒΟ


Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός, στη Μυτιλήνη, για απείθεια και αντίσταση κατά της Αρχής.

Συνελήφθη, χθες (19-01-2012) το απόγευμα στην οδό Αλκαίου, στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 34 ετών, κατηγορούμενος για απείθεια και αντίσταση κατά της Αρχής.
Ο 34χρονος, κινούμενος πεζός στην παραπάνω οδό, αγνόησε σήμα ένστολων Αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τράπηκε σε φυγή προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποίησαν και όταν προσπάθησαν να τον δεσμεύσουν με χειροπέδες, εκείνος απώθησε βιαίως έναν από αυτούς, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη.
Ο 34χρονος αλλοδαπός διαμένει νόμιμα στη Χώρα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σύλληψη 37χρονου ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, στη Μυτιλήνη.

Συνελήφθη, χθες (19-01-2012) το απόγευμα, στην οδό Μπιζανίου, στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, ημεδαπός ηλικίας 37 ετών, κατηγορούμενος για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
Στην κατοχή του 37χρονου βρέθηκε, σε έρευνα που του έγινε και κατασχέθηκε, μια αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε μικροποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους 0,3 γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

"ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ LTF


Γεγονότα

250: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει άγριο κυνηγητό των Χριστιανών στη Ρώμη.
1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη. Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.
1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.
1942: Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη τελική λύση, δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
1949: Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Ως ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Κεντρικής Ελλάδας διορίζει τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού.
1982: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Όζι Όσμπορν στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, ένας από τους ακροατές πετά μία αναίσθητη νυχτερίδα στη σκηνή. Νομίζοντας ότι είναι πλαστική, ο Όζι την αρπάζει και τη δαγκώνει στο κεφάλι, χάριν παιδιάς. Μόλις κατάλαβε το λάθος του μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο για εμβόλιο.

Γεννήσεις

1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Θαν. 10/6/1836)
1920: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ντόλτσε Βίτα, Οκτώμισι). (Θαν. 31/10/1993)
1946: Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. (Malholland Drive)

Θάνατοι

842: Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 813)
1907: Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ρώσος χημικός, δημιουργός του περιοδικού πίνακα των στοιχείων. (Γεν. 27/1/1834)
1984: Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ηθοποιός. (Ταρζάν) (Γεν. 2/6/1904)

Ο ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 20/1/2012

Από τις 21 Ιουνίου τσάρτερ για Κωνσταντινούπολη!


Σημαντική “ανάσα” στον τουρισμό του νησιού αναμένεται να δώσει τη φετινή περίοδο η αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολη με πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Η σχετική συμφωνία “έκλεισε” και αεροσκάφη μεγάλης τουρκικής εταιρείας πρόκειται να απογειώνονται όλο το καλοκαίρι από το αεροδρόμιο “Κεμάλ Ατατούρκ” της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μυτιλήνη.
Η εταιρία που θα πραγματοποιεί τις πτήσεις τσάρτερ είναι η Onur Air, ενώ το αεροσκάφος είναι τύπου Air Bus  &  θα μεταφέρει σε κάθε δρομολόγιό του 180 επιβάτες. Θα πετά από την Κωνσταντινούπολη κάθε Πέμπτη από τις 21 Ιουνίου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου τις μεταμεσονύκτιες ώρες, και κάθε Κυριακή θα ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.
Η καθιέρωση του δρομολογίου αυτού αναμένεται να έχει πολλαπλά θετικές συνέπειες για τη Λέσβο. Όσοι Τούρκοι έρχονται θα μένουν εδώ τουλάχιστον 3 ημέρες, κάτι που αναμένεται να τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση και να αντισταθμίσει απώλειες από άλλες χώρες (κυρίως της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης). Παράλληλα η αεροπορική σύνδεση καθιστά ευκολότερη την πραγματοποίηση οργανωμένων εκδρομών από πρακτορεία της Τουρκίας, με επίσκεψη σε πολλές τοποθεσίες της Λέσβου, μαζική διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες και προγραμματισμένες περιηγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού.
Αλλά και το αντίστροφο δρομολόγιο της Κυριακής, εκτός από την επιστροφή των Τούρκων επισκεπτών θα χρησιμεύει επίσης και σε Μυτιληνιούς τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη εκμεταλλευόμενοι την αεροπορική σύνδεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη μέσω Αϊβαλιού και εν συνεχεία οδικώς είναι ένα πολύωρο και κουραστικό ταξίδι, εν αντιθέσει με την αεροπορική μετάβαση που υπολογίζεται ότι δεν θα διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Έτσι η ζήτηση για το δρομολόγιο αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και από τους ντόπιους.
Η ναύλωση του αεροσκάφους θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υπάρξουν απ’ τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, των οποίων η κίνηση αναμένεται χαμηλότερη. Οι εταιρίες της κρουαζιέρας που έφεραν πέρυσι πολυάριθμα κρουαζιερόπλοια στο νησί, τα περισσότερα χρόνια ασχολούνται με κρουαζιέρες κατά μήκος του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο. Πέρυσι οι παρατεταμένες ταραχές στην περιοχή μείωσαν το τουριστικό ενδιαφέρον και έτσι το Βόρειο Αιγαίο μπήκε στο χάρτη προτιμήσεων της κρουαζιέρας. Ωστόσο φέτος η Αίγυπτος βαίνει και πάλι σε ρυθμούς σταθερότητας και έτσι κατά πάσα πιθανότητα, η Λέσβος δεν θα υποδεχτεί με τέτοια συχνότητα κρουαζιερόπλοια με τουρίστες από την Τουρκία.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τα κρουαζιερόπλοια και τα δρομολόγιά τους, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών που καταφτάνουν στη Λέσβο από τη γειτονική Τουρκία κάθε χρόνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας Διαβατηρίων, το 2010 πέρασαν στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές συνολικά 6.990 επισκέπτες (με πλοία της γραμμής, κρουαζιερόπλοια και γιοτ), ενώ το 2011 οι αντίστοιχοι επισκέπτες ανήλθαν σε 17.171! Καταγράφηκε δηλαδή μία αύξηση της τάξης του 145%! Η αύξηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι το τουριστικό ρεύμα από τα απέναντι παράλια έχει σοβαρές προοπτικές.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης τόνισε μιλώντας σχετικά στα “ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ“: «Η συμφωνία για την πραγματοποίηση του αεροπορικού δρομολογίου υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία της Ένωσής μας. Πρόκειται σύντομα να μεταβούμε στην Κωνσταντινούπολη από κοινού με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θράσο Καλογρίδη, προκειμένου να ευχαριστήσουμε και επισήμως την εταιρεία. Εκτιμώ ότι η άφιξη νέων τουριστών από την Τουρκία, είτε ακτοπλοϊκά είτε αεροπορικά, θα συνεχίσει να αυξάνεται, προσφέροντας πολύτιμη τόνωση στην κίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος δήλωσε επιφυλακτικότερος και σημείωσε: «Η αεροπορική σύνδεση είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσο θα υπάρξουν και απώλειες από την χαμηλότερη κίνηση της κρουαζιέρας. Μπορούμε να πούμε, πάντως, ότι οι τάσεις της τουριστικής κίνησης εξ ανατολών θα είναι γενικά ανοδικές».
από τα «Νέα της Λέσβου»

Χαμένο ντοκουμέντο βίντεο από την καταστροφή της Σμύρνης (1922)



Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή το 2008.
Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, γνωστή ως YMCA, Young Men Christian Association και ΧΕΝ=Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων, YWCA, Young Women Christian Association το γυναικείο τμήμα).
Όπως σημειώνει στους μεσότιτλους, αν και η YMCA δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Ολοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Περιφέρεια Β. Αιγαίου : Σύσκεψη για τα λιμενικά έργα στην Λέσβο

ΒΕΡΒΕΡΗΣ     ΗΡΑΚΛΗΣ
Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε, στη Δ/νση Τεχνικών Έργων Λέσβου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, για την παρακολούθηση της πορείας των δύο λιμενικών έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Π.Ε. Λέσβου (λιμάνι Μυτιλήνης και Σιγρίου), την εκτέλεση των οποίων έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. 
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου κ. Κωνσταντίνος Κορδώνης, ο Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου και εκπρόσωποι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, της Κτηματικής Υπηρεσίας Λέσβου και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν τα παρακάτω :
- Για το έργο του λιμανιού της Μυτιλήνης (κατασκευή κρηπιδώματος) έχει αποσταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση καθορισμού αιγιαλού και παραλίας. Παράλληλα έχει κινηθεί η διαδικασία της απαραίτητης νομιμοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων
- Για το έργο του λιμανιού του Σιγρίου αναμένεται εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου η έκδοση της απόφασης έγκρισης της μελέτης από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Λέσβου της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και παράλληλα από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου κινήθηκε η διαδικασία καθορισμού χερσαίας ζώνης (εξομοίωση)
- Και για τα δύο έργα τα τεύχη δημοπράτησης καθώς και οι τυπικές διαδικασίες ένταξης των έργων στο ΠΕΠ θα γίνουν από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Αντίστοιχη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, όπου συζήτησε μαζί τους για την πορεία των έργων των λιμένων Ευδήλου και Οινουσσών.

Τον Ιούνιο θα διεξαχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής

Τον Ιούνιο αναμένεται να διεξαχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς, που θα στελεχώσουν σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. 

Ο διαγωνισμός θα αφορά 500 θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων και οι τοποθετήσεις θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ξεχωριστού διαγωνισμού για τις ειδικότητες φιλολόγων και μαθηματικών, για τις μονάδες ειδικής αγωγής.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί πόσες θέσεις θα προκηρυχθούν για τους φιλόλογους και μαθηματικούς. 

Σ. Γαληνός : Πώς περιμένετε οικονομική ανάπτυξη; Πώς περιμένετε να έχει μέλλον ο τόπος μας;


ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣΟξεία κριτική άσκησε ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015», που ήλθε με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος στην Βουλή για να πραγματώσει τις επιθυμίες της τρόικας.
Ο κ. Γαληνός έθεσε ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου το ερώτημα: «πώς είναι δυνατόν κάποιος να υπερψηφίσει την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις, τα εμπράγματα δικαιώματα έναντι οφειλών προς το δημόσιο ή τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την είσπραξη χρεών προς το δημόσιο σε εισπρακτικές;». Παράλληλα υπέδειξε, ότι η εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης δημοσίων εσόδων έχει ιστορικά αποτελέσει προάγγελο πολλών κακών και αποτελεί ασφαλή ένδειξη κατάρρευσης του κράτους.
Για τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι υπάρχουν αλλά είναι λίγες και αποσπασματικές και χάνονται.

Ο βουλευτής ν. Λέσβου έθεσε δυναμικά το ζήτημα των ελαφρομεταφορέων ζητώντας να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να  εξαιρεθούν από τη απελευθέρωση των μεταφορών. 
Τέλος ο κ. Γαληνός τόνισε ότι για να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια ανασυγκρότησης χρειάζεται μια ηγεσία που να μιλάει την γλώσσα της αλήθειας και να μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στους πολίτες.