Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΓΙΑΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΜΑ: Εισήγηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιου Γιακαλή στο περιφερειακό συμβούλιο για την Επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση των Νησιών μας με την πατρίδα μας


Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ένωση των νησιών μας με το Ελληνικό κράτος. Η επέτειος αυτή έχει τεράστια σημασία για την αυτοσυνειδησία μας ως Αιγαιοπελαγιτών, ως πολιτών που ζούμε στην ακριτική μας περιοχή με τα πολλά προβλήματα.
Θεωρώ ότι η επέτειος αυτή και οι ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις, οι δράσεις και οι ενέργειες που θα δρομολογήσουμε για αυτό το σκοπό σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων του Β. Αιγαίου, μπορούν να αναδείξουν στους απανταχού συμπατριώτες μας, στον κάθε Έλληνα τα προβλήματα της περιοχής μας αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Πιστεύω ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μοχλός ανάδειξης προβλημάτων της περιοχής μας.
Για το σκοπό αυτό προτείνω σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουμε κατ΄ αρχήν μια θετική απόφαση η οποία μπορεί και πρέπει να είναι και ομόφωνη, για τη συγκρότηση μιας επιτροπής προετοιμασίας των εορτασμών για την επέτειο των 100 χρόνων από την ένωση των νησιών μας, με το ελληνικό κράτος, με τη μητέρα πατρίδα. Η σύνθεση της επιτροπής την οποία θα αποφασίσουμε σε επόμενο συμβούλιο θα κινείται στην κατεύθυνση της ενότητας χωρίς αποκλεισμούς. Θεωρώ ότι όλοι οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων έχουν θέση στην επιτροπή, όπως όλοι οι εκλεγμένοι Βουλευτές της περιοχής και οι Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου.
Σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είμαι σε θέση να εξειδικεύσω την πρότασή μας αυτή για την ίδρυση και λειτουργία αυτής της επιτροπής, για τη διοργάνωση των εορτασμών, και το είδος των εκδηλώσεων.
Πρόθεσή μας είναι η επιτροπή αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του αξιότιμου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό, με αφορμή ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, να δώσουμε μια εμβληματική συμβολική διάσταση αισιοδοξίας στην εποχή μας που κυριαρχείται από την οικονομική δυσπραγία.
Τέλος νομίζω ότι είναι υποχρέωση μας, να δώσουμε μια εθνική διάσταση μέσα από τις εκδηλώσεις μας για το Βόρειο Αιγαίο και τις δυσκολίες που για χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε ως νησιωτικός χώρος.
Ο Εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων της ένωσης των νησιών μας με την πατρίδα, με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορεί κατά τη γνώμη μου να αποβεί πολλαπλά χρήσιμος για την Περιφέρεια μας, την εθνική μας αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας ως Ελλήνων σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας.