Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ουρές στις εφορίες, καθυστερήσεις στο TAXISNET

Ουρές στις εφορίες, καθυστερήσεις στο TAXISNET   Πηγή:www.capital.gr
Ενός κακού μύρια έπονται. Όταν, μάλιστα, το αρχικό πρόβλημα δεν επιδιώκεται να λυθεί επί της ουσίας και εφαρμόζονται ημίμετρα, τότε η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο.

Ο λόγος για τις αστοχίες και τις δυσλειτουργίες, που – ακόμα και σήμερα – παρουσιάζονται στο TAXISNET, καθώς και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες κλήθηκαν να υποστούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Την πρώτη εβδομάδα της υποβολής δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, στις εφορίες όλης της χώρας σχηματίζονται καθημερινά ουρές από υπόχρεους, οι οποίοι συνωστίζονται για να αιτηθούν την έκδοση κλειδαρίθμου από το ΚΕΠΥΟ. Πρόκειται, για παράδειγμα, για όσους υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση ως ελεύθεροι επαγγελματίες, επειδή η σύζυγός τους έχει έσοδα από ελευθέρια επαγγέλματα. Μέχρι και πέρυσι, δεν υπήρχε η σχετική υποχρέωση, με αποτέλεσμα – όσοι δεν το γνώριζαν – πρέπει να προχωρήσουν ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγγραφούν στο νέο TAXISNET και να πάρουν κλειδάριθμο. Αυτό περνάει μέσα από τη ΔΟΥ, στην οποία υπάγονται. Αποτέλεσμα;
Πολύωρη αναμονή στις εφορίες, καθώς οι εφοριακοί έχουν να διεκπεραιώσουν και άλλες υποθέσεις, οι υπάλληλοι, που γνωρίζουν τη διαδικασία, είναι λιγοστοί – έως και ένας ανά εφορία -, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις, όπου η σύνδεση των ΔΟΥ με το πληροφοριακό σύστημα πέφτει. Και, είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο οικονομικών υποχρεώνει τους πολίτες να πρέπει να περάσουν από την εφορία για να πάρουν τον κλειδάριθμο για μια διαδικασία, που είναι καθαρά ηλεκτρονική.
Εκτός αυτού, τα φοροτεχνικά γραφεία και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν σηκώσει τις τελευταίες μέρες ψηλά τα χέρια για ακόμα μια φορά. Ο λόγος;
Το σύστημα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο ημέρες δεν δεχόταν ούτε καν το username και το password όσων επιχειρούσαν να μπουν στο TAXISNET, ενώ χθες φοροτεχνικά γραφεία μπόρεσαν να υποβάλουν μόλις δύο δηλώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας !
Πέραν αυτών, οι λογιστές διαμαρτύρονται, γιατί – όπως υποστηρίζουν – δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες με λεπτομέρειες για το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μην χαθούν κρίσιμα στοιχεία, όταν αυτά αποθηκευθούν ως προσωρινή εικόνα στο δίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι – σε πολλές περιπτώσεις -, παρά την αποθήκευση της προσωρινής εικόνας, όταν οι χρήστες επιχείρησαν να εισέλθουν ξανά στο σύστημα για να τυπώσουν, δεν μπορούσαν να δουν ούτε τον ισολογισμό, ούτε τις γενικές καταστάσεις της επιχείρησης, που αποτελούν την εικόνα της εταιρίας. Όσοι, λοιπόν, δεν είχαν φροντίσει να έχουν αποθηκεύσει τα στοιχεία αυτά σε άλλα αρχεία, υποχρεώθηκαν να κάνουν διπλή δουλειά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η απόφαση να δοθεί – ακόμα μία – παράταση στην υποβολή των δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η νέα προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου.