Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Πρόστιμα συνολικού ύψους 37.000 ευρώ σε τρεις επιχειρήσεις στη Λέσβο

Με εισήγηση της Επιτροπής Εμπορίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 37.000 ευρώ σε τρεις επιχειρήσεις. Ας σημειωθεί ότι είναι, αν όχι η πρώτη φορά, μία από τις ελάχιστες που γίνεται γνωστή η επιβολή προστίμων σε μεγάλες εκτός Λέσβου επιχειρήσεις για αλλοιωμένα προϊόντα τους που έχουν πωληθεί στο νησί.
Ειδικότερα, 30.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στην πετρελαϊκή εταιρεία ΕΚΟ, διότι μετά από ελέγχους βρέθηκε σε πρατήριο καυσίμων στο Σκαλοχώρι βενζίνη 100άρα αμόλυβδη, νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 15%. Το πρατήριο δεν τιμωρήθηκε, καθώς από τους ελέγχους προέκυψε ότι δείγμα νοθευμένης βενζίνης βρέθηκε και στο βυτιοφόρο που τη μετέφερε. Επειδή όμως η εταιρεία προσκόμισε στοιχεία που δείχνουν ότι δε νοθεύτηκε η βενζίνη από το διυλιστήριο, εκτιμάται ότι υπήρξε λάθος στη φόρτωση του καυσίμου στις δεξαμενές του πλοίου που τη μετέφερε. Το ύψος του προστίμου προσδιορίζεται από το νόμο, ενώ το δείγμα του καυσίμου είχε ληφθεί στις 13 Μαΐου του 2009 από τη Διεύθυνση Εμπορίου.
Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στην επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» για την εμπορία προϊόντος μη κανονικού ως προς τις ενδείξεις. Πρόκειται για το προϊόν «Μέλι από την Κρήτη». Στη συσκευασία αναγραφόταν ότι έχει μηδενική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ενώ στην πραγματικότητα περιείχε τουλάχιστον 63%. Εκτιμάται ότι η εταιρεία ήθελε να πει ότι το προϊόν δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, όπως προέκυψε από τους ελέγχους. Όμως επειδή η συγκεκριμένη επισήμανση οδηγεί σε πλάνη του καταναλωτή, σύμφωνα με τις εκτίμηση της Επιτροπής τής επιβλήθηκε το παραπάνω πρόστιμο. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το δείγμα λήφθηκε 28 Σεπτεμβρίου τού 2010 από τη Διεύθυνση Εμπορίου και το προϊόν δεν είχε καμμία επικινδυνότητα για όσους το κατανάλωσαν.
Τέλος, πρόστιμο 2.000 ευρώ επιβλήθηκε στη βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής «Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.», διότι σε συσκευασία τρίμματος φρυγανιάς που λήφθηκε από παντοπωλείο στη Θερμή, βρέθηκε να περιέχει ναφθαλένιο (δηλαδή ναφθαλίνη). Το προϊόν κρίθηκε μη κανονικό, μη ασφαλές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, μια και το ναφθαλένιο θεωρείται καρκινογόνος ουσία (κατηγορίας 2), με οξεία τοξικότητα (κατηγορίας 4). Ωστόσο, η επιχείρηση προσκόμισε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το προϊόν κατά την παραγωγή και τη συσκευασία του δεν περιείχε ναφθαλένιο. Έτσι πιθανολογείται ότι το προϊόν είχε τοποθετηθεί κοντά σε ναφθαλίνη και η συσκευασία του δεν ήταν ικανή να το προστατεύσει από την επιμόλυνση. Το δείγμα είχε ληφθεί στις 3 Φεβρουαρίου τού 2010, κι αυτό από τη Διεύθυνση Εμπορίου.

από το «εμπρός»