Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση του Νίκου Σηφουνάκη για μείωση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια

Πρόταση για εξέταση της μείωσης της μηνιαίας δόσης εξόφλησης των στεγαστικών δανείων, κατέθεσε με επιστολή του ο Αν. Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην επιστολή του, ο Ν. Σηφουνάκης μεταξύ άλλων προτείνει:
«Ολοένα και πληθαίνουν τα εύλογα παράπονα για τις τεράστιες δυσκολίες των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν την αμείλικτη καθημερινότητα. Όπως ασφαλώς και σεις, βιώνω αυτές τις διαμαρτυρίες καθημερινά και ιδιαίτερα από μισθοσυντήρητους που στο παρελθόν ζήτησαν και έλαβαν στεγαστικό δάνειο. Η μηνιαία δόση των δανείων αυτών που κατακρατείται στις περισσότερες περιπτώσεις αυτόματα απ το μισθό τους, έχει εξανεμίσει τις αποδοχές και οδηγεί σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά.
Με την εφαρμογή του PSI και τη χορήγηση στη χώρα της αναμενόμενης βοήθειας απ τους διεθνείς οργανισμούς, προβλέπεται και η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών. Διάχυτη, λοιπόν, προβάλλει η λογική απαίτηση των εκατοντάδων χιλιάδων ίσως δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, απ την ανακεφαλοποίηση αυτή να ανακουφισθούν κάπως και οι ίδιοι.
Μεταφέροντας και υιοθετώντας το λογικό αυτό, κατά τη γνώμη μου αίτημα, σας προτείνω στις τελικές διαπραγματεύσεις που θα έχετε με τους Τραπεζίτες, και, ως αντιστάθμισμα ίσως των αιτούμενων απ αυτούς ρυθμίσεων, να θέσετε ως διαπραγμάτευση τη δυνατότητα:
- Είτε της μείωσης κατά μια ποσοστιαία μονάδα των στεγαστικών δανείων, μέσω τραπεζών, που έχουν ήδη χορηγηθεί σε μισθοσυντήρητους οικογενειάρχες.
- Είτε της επιμήκυνσης του συμβατικού χρόνου εξόφλησής τους, χωρίς, όμως, την υπέρμετρη και ασύμφορη για τους δανειολήπτες αύξηση του συνολικού υπολειπόμενου ποσού, που ισχύει και σήμερα.
Μάλιστα θα έλεγα, για να καταστεί αποτελεσματικότερη και εφικτή η εισήγηση προς τις Ελληνικές Τράπεζες, η αιτούμενη μείωση του επιτοκίου να αφορά μόνο σε δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και να εφαρμόζεται σε δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως π.χ. 50.000 ευρώ. Άλλωστε, όπως έχει δημοσιοποιηθεί στον τύπο υπολογίζεται ότι το 15% των στεγαστικών αυτών δανείων, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», δηλαδή η εξόφλησή τους τείνει να καταστεί επισφαλής απαίτηση και για τις ίδιες τις Τράπεζες».