Ο Δημήτρης Βουνάτσος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξήγησε γιατί η συμμετοχή της Λέσβου στο Δίκτυο θα έχει άμεσα οφέλη μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων στα οποία διαφορετικά ο Δήμος δε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
Ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε στην υψηλή εκπροσώπηση στο Συνέδριο των αρμόδιων γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και εταίρων από νησιωτικές περιφέρειες (Σαρδηνία, Μάλτα κλπ.), των οποίων παρευρέθηκαν οι γενικοί γραμματείς, ενώ όπως τόνισε εκπροσωπήθηκαν και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, αλλά και το σύνολο περίπου των αυτοδιοικητικών των νησιών του Αιγαίου. Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρθηκε στα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο, όπως η προώθηση του Συμφώνου των Νησιών και η δρομολόγηση Δια-μεσογειακής συνεργασίας των νησιωτικών περιοχών σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, η σύνδεση του Συμφώνου των Νησιών με τις δραστηριότητες της Συνέλευσης Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης (CPMR), τα νέα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Μέσα για την προώθηση της αειφόρου ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε όλα τούτα τα προγράμματα, όπως και στην τεχνογνωσία που η συστηματική δουλειά του Δικτύου υπό τον κ. Ευθυμιόπουλο έχει καταφέρει, δε θα είχαμε απολύτως καμία πρόσβαση αν δε μετείχαμε στο Δίκτυο.
Ο Δήμαρχος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά για τα οποία το Δίκτυο ενημερώνει τους δήμους-νησιά μετόχους του, είναι άμεσα εφαρμόσιμα και άμεσης απόδοσης, αφού - όπως υπογράμμισε - «πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος, όλα αυτά τα προγράμματα μπορούν σε ένα με ενάμιση χρόνο να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ενδυνάμωση του Δήμου μας, κάνοντας την αυτοδιοίκηση σαφώς πιο ανεξάρτητη απ’ το κράτος».
Ακόμη έδωσε παραδείγματα και σε τοπικό επίπεδο για τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει ο Δήμος από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η Ερεσός λαμβάνει απ’ τις ανεμογεννήτριες περίπου 70.000 ευρώ το μήνα. Ανάλογα έσοδα μπορεί ο Δήμος να έχει απ’ τις θερμοπηγές, αλλά ακόμη και απ’ τα απόβλητα ή τα σκουπίδια, ή ακόμη και τα δάση.
Ο κ. Βουνάτσος, που σημειωτέον εκλέχτηκε στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου, αλλά αποποιήθηκε λόγω των πολλών υποχρεώσεων της δημαρχιακής του ιδιότητας τη θέση του αντιπροέδρου, ανακοίνωσε ότι η Λέσβος θα υιοθετήσει το πρότυπο σύστημα ανακύκλωσης που με επιτυχία και ορατά αποτελέσματα εφαρμόζει ο Δήμος Σύρου. Η επικύρωση των αποφάσεων του Συνεδρίου της Σύρου, αλλά και η κατάθεση νέων προτάσεων του Δικτύου για χρηματοδοτικά μέσα, όπως τονίστηκε θα γίνει τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία θα μετάσχει και ο Δημήτρης Βουνάτσος.
Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 για περιορισμό έως το 2020 κατά 20% των παραγόμενων ρύπων, με την παραγωγή τού 20% της ενέργειας από ΑΠΕ. Βάσει αυτής της αρχής, τη γνωστή ως 20-20-20 ευνοείται το πάντρεμα της προστασίας του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση των, πολλών πραγματικά, όπως είπε ο κ. Βατός, ενεργειακών πεδίων εκμετάλλευσης των ΑΠΕ στα νησιά και δη στη Λέσβο.
Ο κ. Βατός ανακοίνωσε ακόμη την έγκριση του έργου «Έξυπνα Δίκτυα» σε πέντε νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος και η Λήμνος, για το οποίο θα οριστικοποιηθούν άμεσα ο προϋπολογισμός και ο τρόπος υλοποίησης, επισημαίνοντας ότι αν δε μετείχε η Λέσβος στο Δίκτυο δε θα ήταν μεταξύ των νησιών που θα ωφεληθούν απ’ το πρόγραμμα. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι το Δίκτυο βάσει του καταστατικού του οφείλει να δίνει σε ετήσια βάση τρία προγράμματα σε κάθε μέλος του, στα οποία μπορεί να ενταχθεί.
Μεγάλο μέρος της παρέμβασης του αντιδημάρχου αφορούσε στις επενδύσεις που ο Δήμος μπορεί να κάνει στις ΑΠΕ, ουσιαστικά προτρέποντας και ιδιώτες να συμμετάσχουν. Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Λέσβου, τέτοιου είδους επενδύσεις είναι «μονόδρομος για να επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των αστείρευτων ενεργειακών πόρων της Λέσβου».
Κλείνοντας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Δημήτρης Βουνάτσος δήλωσε αναφανδόν υπέρ της αξιοποίησης και των καινοτόμων προγραμμάτων που παρέλαβε από προηγούμενες δημοτικές αρχές (π.χ. υβριδικό σύστημα Ερεσού, Θερμόπολις Πολιχνίτου), για τα οποία όμως, ειδικά για τον Πολιχνίτο, ακόμη δεν έχει πλήρη και σε βάθος ενημέρωση. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι το Σάββατο θα επισκεφτεί μαζί με τον κ. Βατό τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών του τέως Δήμου Μυτιλήνης, ώστε από κοντά να ενημερωθεί γιατί εδώ και καιρό σταμάτησε η αιολική ενέργεια να αποτελεί έσοδο για την αυτοδιοίκηση.