Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ




ΤΟΠ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη είναι η γοητευτική πρωτεύουσα του νομού Λέσβου, που περιλαμβάνει τα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη που αριθμεί περισσότερους από 30.000 μόνιμους κατοίκους και συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες ανέσεις. Είναι κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του νησιού και πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, τα επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά και τα ιστορικά μνημεία, χαρακτηρίζουν τη πόλη και της προσδίδουν μια αριστοκρατική φινέτσα μοναδική στο χώρο του Αιγαίου.
Μοναδικό στολίδι της Μυτιλήνης αποτελεί το Βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, μπροστά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων και δέχτηκε προσθήκες κατά το 1373 από το Γενουάτης άρχοντα Φραγκίσκο Γατελούζο. Στο εσωτερικό του σώζεται η κατοικία των Γατελούζων, μια βυζαντινή δεξαμενή και τούρκικα κτίσματα.
Μια βόλτα στην πόλη, που αποτελεί το εμπορικό, διοικητικό και μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νομού επιβάλλεται. Πίσω από τον παραλιακό δρόμο εκτείνεται η παλιά πόλη. Πυκνοκατοικημένη, με τα χαρακτηριστικά στενά πλακόστρωτα δρομάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ταξιδεύει κάθε περιηγητή στις γειτονιές του ονείρου. 
Πάνω απ' όλα τις εντυπώσεις κερδίζει η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της και τον περίτεχνο τρούλο.

Η διαμονή στην πρωτεύουσα της Λέσβου θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις, απευθύνονται σε κάθε οικονομική δυνατότητα.




ΜΟΛΥΒΟΣ

Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου. Βρίσκεται σε απόσταση 62 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα του νησιού και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. 
Επίνειο της περιοχής αποτελεί το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή καθώς στεφανώνει όλο το λόφο πάνω από τον Μόλυβο και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. 
Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί μια αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή που περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Μήθυμνα. Τα σπίτια στα οποία έζησαν οι λογοτέχνες Αργύρης Εφταλιώτης και Ηλίας Βενέζης. Κατά την παραμονή σας στο Μόλυβο θα κολυμπήστε στην ομώνυμη παραλία που διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος και την άρτια οργάνωσή της. Σε απόσταση 4 χλμ. από το Μόλυβο βρίσκεται η υπέροχη παραλία της Εφταλούς. Διαθέτει υπέροχη που θέα που φτάνει ως τα μικρασιατικά παράλια, ενώ τα πεντακάθαρα νερά της προσφέρονται για κολύμπι. Τη παραλία αυτή προτιμούν και αρκετοί γυμνιστές. Εδώ βρίσκονται και οι ομώνυμες ιαματικές πηγές. 

Ο Μόλυβος είναι από τις πρώτες περιοχές της Λέσβου που αναπτύχθηκε τουριστικά. οι υποδομές του είναι από τις καλύτερες. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στις ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε τις μοναδικές νοστιμιές της Λεσβιακής κουζίνας, ενώ το βράδυ οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν. Μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική, αλλά και κέντρα με ζωντανή μουσική σας διασκεδάζουν αλά ελληνικά…

ΣΚΑΛΑ ΕΡΕΣΟΥ


 
Η Ερεσός είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της Λέσβου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Η πλούσια βλάστηση, το ηφαιστειακό τοπίο, ο γραφικός οικισμός με τα όμορφα σπίτια και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, τη καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση.
Επίνειο της Ερεσού είναι η παραλία της Σκάλας, η οποία έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.
Η περιοχή της Ερεσού κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης που είναι κτισμένη πάνω σ’ ένα λόφο κοντά στην παραλία της Σκάλας. Στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο.
Στην Ερεσό γεννήθηκε η Σαπφώ η μεγάλη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας καθώς και οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας.
Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Κωνσταντίνου, της Παναγιάς και της Αγίας Ειρήνης με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Για τη διαμονή σας θα βρείτε ξενοδοχεία και συγκροτήματα όλων των κατηγοριών. Οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν. Επίσης, μπορείτε να παρευρεθείτε και στα πανηγύρια που διοργανώνονται στη γιορτή του Σωτήρος(6/8) και στη γιορτή της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο.

ΣΚΑΛΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ


Σε απόσταση 44 χμ απ' την πρωτεύουσα τη Μυτιλήνη, και μόλις 2,5 χμ μετά από την Καλλονή βρίσκεται η τουριστική περιοχή της Σκάλας Καλλονής, γνωστή για την σαρδέλα, την "παπαλίνα". Η δημοτική περιφέρεια της Kαλλονής αποτελείτε από τους εφτά οικισμούς της, (Παράκοιλα, Σκάλα Καλλονής, Aργιανά, Παπιανά, Kεράμι, Δάφια και Aρίσβη) και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Λέσβου. Τον νεοσύστατο δήμο, πλαισιώνουν και τα χωριά Άγρα, Ανεμώτια, Σκαλοχώρι, Φίλια. Eυνοημένη από τη φύση, με τα νερά του Kόλπου να αγκαλιάζουν την πλούσια πεδιάδα των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καταβρέχουν ποτάμια και γονιμοποιούν τα υπόγεια νερά, με τα ιστορικά της μοναστήρια όπως, I. Mονή Λειμώνος και I. Mονή της Παναγιάς της Mυρσινιώτισσας, να της παραστέκουν φρουροί, ήταν ανέκαθεν το σταυροδρόμι απ' όπου περνούσαν οι βασικοί άξονες του νησιού. Δυο πόλεις ορίζουν το μυθικό και αρχαίο παρελθόν της: η Aρίσβη και Πύρρα.

ΠΕΤΡΑ


Η Πέτρα είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και απέχει 57 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου και ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά της και της υποδομές της.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού. Τα παλιά και καλοδιατηρημένα σπίτια που εκτείνονται γύρω από ένα τεράστια βράχο, από τον οποίο πήρε τα όνομά του και το χωριό.
Στην κορυφή του βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού και αναμφισβήτητα το πιο αξιόλογο της περιοχής. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Για να φτάσετε σ’ αυτή θα πρέπει να ανεβείτε τα 114 λαξεμένα στο βράχο σκαλοπάτια. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση την εικόνα της Παναγίας μετέφερε με το πλοίο του ένας καπετάνιος. Το βράδυ αντιλήφθηκε ότι η εικόνα είχε χαθεί. Τότε παρατήρησε ένα παράξενο φως στην κορυφή του βράχου. Εκεί βρήκε την εικόνα και αποφάσισε να κτίσει την εκκλησία.
Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το «Σπίτι της Βαρελτζίδαινας». Κτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Είναι ένα αρχοντικό μακεδονικού ρυθμού με ξυλόγλυπτη διακόσμηση και ζωγραφική. Το όνομα «βαρεντζίδαινα» το πήρε από την τελευταία ιδιοκτήτρια που έζησε σ’ αυτό και πέθανε το 1940.
Η Πέτρα διαθέτει μια υπέροχη παραλία. Η αμμουδιά της εκτείνεται σε μήκος 3 χλμ. ενώ τα πεντακάθαρα νερά της προσφέρονται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ. Είναι μια οργανωμένη πλαζ που παρέχει στους λουόμενους όλες τις σύγχρονες ανέσεις και υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για θαλάσσια σπορ και παιχνίδια.
Στην Πέτρα θα βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Πνευματικό Κέντρο του δήμου διοργανώνει το ΄΄Πετρανό καλοκαίρι΄΄ που περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων. Επίσης, αξίζει να παραβρεθείτε στη γιορτή της σαρδέλας που διοργανώνεται τον Αύγουστο στο γραφικό λιμανάκι της Πέτρας.

ΠΛΩΜΑΡΙ



Το Πλωμάρι είναι η πρώτη σε πληθυσμό κωμόπολη της Λέσβου [3.377 κ. (2001)] μετά την πόλη της Μυτιλήνης.
Βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός.
Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, όσο και τη βιομηχανία, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε έχασε τη δυνατότητα συναλλαγών με τα τουρκικά παράλια. Σήμερα το Πλωμάρι αποτελεί έναν αξιόλογο και δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ταυτόχρονα τόπο παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως είναι το ελαιόλαδο και το ούζο Πλωμαρίου..
Οι παραλίες του Πλωμαρίου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ανάμεσά τους ο Άγιος Ισίδωρος, το Αμμουδέλι και η γειτονική Μελίντα.

ΒΑΤΕΡΑ
Τα Βατερά είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του χωριού Βρίσα, που ξεχωρίζει για τα παλιά πέτρινα σπίτια του. Στα Βατερά θα βρείτε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η εκτεταμένη αμμουδιά του αρχίζει από τον οικισμό και καταλήγει στο ακρωτήριο του Αγίου Φωκά. Εκεί υπήρχε αρχαίο λιμάνι.
Τα Βατερά βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λέσβου σε απόσταση 50χλμ. από την πρωτεύουσα και είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται στον τομέα του τουρισμού με ραγδαίους ρυθμούς. Θα βρείτε ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων που προσφέρουν στους επισκέπτες τους όλες τις ανέσεις.
Στο χωρίο Βρίσα αλλά και γύρω από την παραλία των Βατερών λειτουργούν ταβέρνες στις οποίες θα γευθείτε τις μοναδικές νοστιμιές της λεσβιακής κουζίνας.

ΣΙΓΡΙ
Σίγρι Λέσβου
Το Σιγρί είναι ένα μικρό πανέμορφο ψαροχώρι με ιδιαίτερη ομορφιά, καθώς είναι κτισμένο γύρω από ένα εντυπωσιακό ηφαιστειακό τοπίο. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού και σε απόσταση 93 χλμ. από τη Μυτιλήνη.
Το Σιγρί έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά και να μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο και κοσμοπολίτικο θέρετρο. Γεγονός που οφείλεται στην ξεχωριστή όψη που του προσδίδει το ηφαιστειακό τοπίο και στην κοντινή απόσταση από το μοναδικό απολιθωμένο δάσος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο μνημείο της φύσης». Στο Σιγρί ο ομώνυμος όρμος γοητεύει με το φυσικό του κάλλος. Πάνω στα βράχια του είναι κτισμένο ένα μεσαιωνικό κάστρο. Απέναντί του βρίσκεται το νησάκι Νησιόπη, όπου στο βυθό του έχουν εντοπιστεί κορμοί απολιθωμένων δέντρων. Η διαμονή στο Σιγρί θα σας μείνει αξέχαστη. Τα ξενοδοχεία της περιοχής προσφέρουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες τους. Ενδείκνυται για τους οπαδούς της ησυχίας. Θα απολαύσετε την ξεχωριστή ομορφιά του τόπου και θα απολαύσετε το καλό φαγητό και τη παρέα των ντόπιων που θα σας διηγούνται στα παραδοσιακά καφενεία ιστορίες από τα παλιά.

ΑΓΙΑΣΟΣ
Η Αγιάσος είναι ένα γραφικό χωριό κτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, του υψηλότερου βουνού της Λέσβου. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και απέχει 28 χλμ. από τη Μυτιλήνη.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο ορεινό χωριό κτισμένο σε μια καταπράσινη περιοχή, που γοητεύει τους επισκέπτες του. Ο οικισμός της Αγιάσου που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, εντυπωσιάζει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Μια βόλτα στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια θα σας γεμίσει ξεχωριστές εικόνες. Τα καλοδιατηρημένα διώροφα σπίτια με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τους, οι παλιές εκκλησιές που η ιστορία τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορική διαδρομή του χωριού και οι φιλόξενοι κάτοικοι που είναι πάντα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν στην περιήγησή σας στην Αγιάσο δίνοντάς σας πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή, συμπληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό.
Ένα μοναδικό στολίδι της περιοχής είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας που χρονολογείται από το 1170. Στο εσωτερικό της φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο νησί την έφερε ο ιερομόναχος Αγάθων στις αρχές του 8ου αιώνα από τα Ιεροσόλυμα. Μέσα από τις βυζαντινές εικόνες που κοσμούν το ναό, αποτυπώνεται κι ένα μεγάλο μέρος της βυζαντινής ιστορίας του νησιού.
Στο συγκρότημα της εκκλησίας λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο θα δείτε σπάνια θρησκευτικά κειμήλια και λαογραφικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης της παραδοσιακής ζωής των κατοίκων.
Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή θα εντυπωσιαστείτε από τα υπέροχα τοπία που θα αντικρίσετε. Κατάφυτες εκτάσεις από πεύκα, πλατάνια και καστανιές, άφθονα τρεχούμενα νερά και πολύχρωμα λουλούδια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας τον ωραιότερο πίνακα ζωγραφικής.
Στο λόφο Καστέλι, σε υψόμετρο 600μ. θα θαυμάσετε την ανεπανάληπτη θέα, θα δείτε τα ερείπια του βυζαντινού φρουρίου και την εκκλησία του Αγίου Προκοπίου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα και έχει αξιόλογες βυζαντινές εικόνες.
Αν προτιμάτε το βουνό από τη θάλασσα, τότε η διαμονή στην Αγιάσο θα σας μείνει αξέχαστη. Στο χωριό θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία προσφέρουν άνετη διαμονή κοντά στην υπέροχη φύση.

ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ
 
Σε απόσταση 49 χλμ. από τη Μυτιλήνη βρίσκεται η Σκάλα Συκαμιάς, με την υπέροχη παραλία και το γραφικότερο ψαρολίμανο του νησιού. Η περιοχή ενδείκνυται και για ψάρεμα. Εδώ, είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο στην είσοδο του μικρού λιμανιού το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, από το οποίο ο Στρατής Μυριβήλης εμπνεύστηκε το ομώνυμο μυθιστόρημά του.
Θα κολυμπήσετε στην παραλία της Σκάλας και στην βοτσαλωτή παραλία Κάγια. Η περιοχή, αν και δεν ανήκει στα ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενεί και να ικανοποιεί τους επισκέπτες της. στη Συκαμινέα λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα.

ΑΓΙΟΣ ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ
Ο Άγιος Ερμογένης βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ. από τη Μυτιλήνη.
Είναι ένας γραφικός όρμος, κοντά στην είσοδο του κόλπου της Γέρας, που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος και την καθαρότητα των νερών του.
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην όμορφη παραλία του και θα γευματίσετε στις παραλιακές ταβέρνες.





ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αρχαιολογικό Μουσείο (παλιό κτίριο)

Στο τριώροφο παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στη Μυτιλήνη, εκτίθενται ειδώλια, κεραμικά και κοσμήματα από την Προϊστορική έως τη Pωμαϊκή Εποχή. Στο υποστατικό και στον αύλειο χώρο εκτίθενται τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους ναούς της Kλοπεδής, οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα. 
Τηλ: 22510-22081
Περιοχή: Μυτιλήνη


Αρχαιολογικό Μουσείο (νέο κτίριο) 






Λίγο πιο πάνω από το παλιό, Βρίσκεται το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή Kιόσκι και φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στην Ρωμαϊκή εποχή». Περιλαμβάνει ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες από τις πολυτελείς Ρωμαϊκές επαύλεις της Μυτιλήνης του 2ου αιώνα π.Χ. και εξής. 
Τηλ: 22510-40223
Περιοχή: Μυτιλήνη

Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη - Teriade

Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη - Teriade







Το Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη- Teriade, άνοιξε τις αίθουσες του στο κοινό τον Αύγουστο του 1979. Είναι μοναδικό στο είδος του και μπορούμε να το αποκαλέσουμε "ανοιχτό βιβλίο", αφού επιφυλάσσει στον επισκέπτη περιπλανήσεις κι πνευματικά ταξίδια. Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου, μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών. Αντίτυπα των " Μεγάλων Βιβλίων" και VERVE με λιθογραφίες των Chagal (Σαγκάλ), Matisse (Ματίς), Picasso (Πικάσο), Leger (Λεζέ) κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.
Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του Εκδοτικού Έργου του Στρατή Ελευθεριάδη-TERIADE, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade βρίσκεται στην περιοχή Βαρειά της Μυτιλήνης. 
Από το αεροδρόμιο απέχει 5km και η απόσταση από το λιμάνι της Μυτιλήνης είναι 3.7km. Με την αστική συγκοινωνία ο επισκέπτης χρειάζεται ένα τέταρτο από το σταθμό λεωφορείων μέχρι το Μουσείο. 
Τηλ: 22510-23372
Περιοχή: Μυτιλήνη


Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης

Το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο Μυτιλήνης είναι απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στην καρδιά της πόλης, Εκτίθενται χρυσοκέντητα άμφια, παλαίτυπα βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη, κ.τ.λ. 
Τηλ. 22510-28916
Περιοχή: Μυτιλήνη


Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»






Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χίδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. 

Τηλ.  22530-51128
Περιοχή:  Χίδηρα, Λέσβος
Μουσείο Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας







Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Aπολιθωμένου Δάσους ιδρύθηκε το 1994 και έχει ως στόχο τη φύλαξη, τη συντήρηση και τη μελέτη των απολιθωμάτων. Aκόμη, αξίζει να επισκεφθείτε το Πάρκο του Aπολιθωμένου Δάσους, συνολικής έκτασης 286 στρεμμάτων, καθώς και το Γεωπάρκο του Mουσείου με σπάνια απολιθώματα φυτών και ηφαιστειακά πετρώματα.

Περιοχή:
 Σίγρι, Μυτιλήνη

ΕΔΡΑ: Σίγρι Λέσβου, ΤΚ 81112
Τηλέφωνο / Φαξ: 22530-54434
 ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:
8ης Νοεμβρίου 17, Μυτιλήνη, ΤΚ 81100
Τηλέφωνο / Φαξ: 22510-47033


Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας


Μουσείο







Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν οστά από ρινόκερους, καμήλες, αντιλόπες, γαζέλες, ελέφαντες και καύκαλα χελωνών που φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα! 

Περιοχή: Πολιχνίτος

Οκτώβριος-Απρίλιος: Τρίτη εώς Κυριακή 9:30-17:00

Μάιος-20 Ιουνίου: Καθημερινά 9:30-15:30
21 Ιουνίου-Σεπτέμβριος: Καθημερινά 9:30-15:00 και 16:00-20:00 
 Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
81300 Πολίχνιτος
Τηλέφωνο: (++30)  2252061890

Μουσείο Θεοφίλου
 





















Το Μουσείο Θεοφίλου βρίσκεται δίπλα από το μουσείο Τεριάντ και ανεγέρθηκε το 1965 με έξοδα του TERIADE. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου με θέματα παρμένα από την ιστορία, μυθολογία, λαογραφία. Τηλ: 22510-41644
Περιοχή: Μυτιλήνη


Κάστρο Μυτιλήνης



 



Μυτιλήνη, 811 00
Τηλ:  22510 27970
Ώρες λειτουργίας:  Θερινό 10/04/2009 έως 31/10/2009 08:00-20:00 ή 08:30-14:30 εκτός Δευτερας
Είσοδος:  Ολόκληρο €2, Μειωμένο €1
Χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το κάστρο της Μυτιλήνης καταλαμβάνει έκταση περίπου 60 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα της οικοδομικής δραστηριότητας των Γατελούζων που κυριάρχησαν στο νησί κατά την περίοδο 1355-1462 και των Οθωμανών που κατέλαβαν τη Λέσβο από το 1462 έως το 1912 ενώ από τη βυζαντινή φάση σώζονται σήμερα μόνο τρία τμήματα: μία βυζαντινή πυλίδα στη βόρεια πλευρά των τειχών, ο ανατολικός τοίχος του κεντρικού οχυρωματικού περιβόλου και η δεξαμενή στο μεσαίο κάστρο.
Η διάταξή του Κάστρου της Μυτιλήνης ακολουθεί τη μορφολογία της χερσονήσου. Διαιρείται σε τρία τμήματα: το Άνω Κάστρο, που είναι και η κύρια ακρόπολη του φρουρίου, το Μεσαίο Κάστρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου κατασκευάστηκε από τους Γατελούζους και το Κάτω Κάστρο, που το έχτισαν οι Τούρκοι.

 

 

Κάστρο Μολύβου




 


Μήθυμνα, Λέσβος, 811 08
Τηλ: 22530 71803
Ώρες λειτουργίας: Θερινό 10/04/2009 έως 31/10/2009 
Είσοδος: Ολόκληρο €2, Μειωμένο €1

Το κάστρο του Μολύβου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Λέσβου στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων, εκτεταμένων τειχών, με σκοπό την αντιμετώπιση επιδρομών Φράγκων και Τούρκων, ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Α’ Γατελούζο και ενισχύθηκε περαιτέρω από τους Τούρκους το 1462. 

 

 

Κάστρο Σιγρίου


Κάστρο Σιγρίου






Σίγρι, Λέσβος, 811 03
Ώρες λειτουργίας: Θερινό 10/04/2009 έως 31/10/2009 
Είσοδος: Ελεύθερη

Το Κάστρο του Σιγρίου αποτελεί ένα από τα μεταγενέστερα οχυρωματικά έργα στο νησί. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου και χτίστηκε το 1757 από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου Σουλεϊμάν πασά προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών και να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Το κάστρο χαρακτηρίζεται από το αραβικό τόξο που έχει πάνω από την πύλη, με κόκκινες και λευκές πέτρες.

 

 

Ιερός Ναός Κλοπεδής


Ιερός Ναός Κλοπεδής






Αγία Παρασκευή, Λέσβος, 811 02
Τηλ:  22510 27970
Email:  kepka@culture.gr

Το Ιερό της Κλοπεδής, βρίσκεται βορειοδυτικά της Αγιάς Παρασκευής Λέσβου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού. Ο Ναός, αφιερωμένο πι8ανώς στον Ναπαίο Απόλλωνα, πρωτοχτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ ενώ την τελική του μορφή πήρε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. 

Η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τα οικοδομικά λείψανα δύο αρχαικών ναών. Ο ένας από αυτούς, μεγάλος περίπτερος ναός, είχε ψιλόλιγνους αράβδωτους κίονες και ιδιόμορφα αιολικά κιονόκρανα που σήμερα εκτίθενται στο Παλαιό Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Χαρακτηριστικό των αιολικών κιονόκρανων είναι οι δύο μεγάλοι έλικες που στρέφονται δεξιά και αριστερά από ένα μεγάλο φυτικό κόσμημα (ανθέμιο). Η απλή και αυστηρή μορφή των κιονόκρανων της Κλοπεδής αποτελούν χαρακτηριστικό της αρχαϊκής τέχνης της Λέσβου, ενώ τέτοιου είδους κιονόκρανα συναντώνται και σε αιολικές πόλεις της Μικράς Ασίας.

 

 

Iερό Μέσων


Ιερό Μέσων






Αγία Παρασκευή, Λέσβος, 811 02
Τηλ: 22510 27970 
Email: kepka@culture.gr

Tο Iερό των Μέσσων βρίσκεται στη θέση "Κουκάλα" ή "Κοκκάλα" της περιοχής Μέσα στην αγροτική περιφέρεια της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Στην αρχαιότητα βρισκόταν κοντά στα βόρεια σύνορα της επικράτειας της αρχαίας πόλης Πύρρας και στο μέσο (κέντρο) της Λέσβου, από όπου η περιοχή πήρε το όνομα της, "Μέσσον", με τον αιολικό τύπο της λέξης. Ο οκτάστυλος ψευδοδίπτερος ιωνικός ναός του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.χ. ενσωμάτωσε το αρχαϊκό λατρευτικό κτίριο με τα προκτίσματά του.Ιερό ΜέσωνΣτον 3ο - 4ο αιώνα μ.χ. ο ναός καταστρέφεται, τα αρχιτεκτονικά μέλη του κυριολεκτικά θρυμματίζονται και ασβεστοποιούνται στους κλιβάνους, που κτίζονται σε επαφή και γύρω του. Η βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων κτίζεται πάνω στο δάπεδο του υστεροκλασικού ναού, ενώ η λατρεία συνεχίζεται στην ίδια θέση μέχρι σήμερα στο μεταβυζαντινό ναΐσκο του Ταξιάρχη. Οι Χριστιανικοί ναοί ήταν κοιμητηριακοί, όπως φαίνεται από τους ανασκαμμένους τάφους στο δάπεδο του αρχαίου ναού και στη γύρω περιοχή.
"Εν τω ϊρω τω εμ Μέσσω" οι τέσσερις πόλεις της Λέσβου, η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Άντισσα και η Ερεσός, συγκεντρώνονται και συναποφασίζουν για την "αύξησιν και ομόνοιαν των Λεσβίων", όπως μας πληροφορεί μια επιγραφή, που χρονολογείται στα 200-167 π.χ. "Εις Μέσσον" έρχονται δικαστές από τη Μίλητο για να επιλύσουν τις διαφορές των δύο πόλεων της Λέσβου, της Μήθυμνας και της Ερεσού. 

 

 

Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας Μυτιλήνης


Πέτρα, Λέσβος, 811 09
Τηλ:  22530 41510 
Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη-Κυριακή: 08:30-15:00* (Δευτέρα κλειστό ) 
Είσοδος:  Ολόκληρο €3, Μειωμένο €2 
Fax:  22510 40112 
Emailprotocol@kepka.culture.gr 
e-linkshttp://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=16441 

Στη βόρεια κεντρική πλευρά της Λέσβου, στην Πέτρα, βρίσκεται το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, ένα από τα λιγοστά παραδείγματα της παραδοσιακής αρχοντικής κατοικίας στη Λέσβο. Πρόκειται για κτίσμα του μεταίχμιου του 18ου-19ου αιώνα που ανήκει στην κοσμική αρχιτεκτονική της Λέσβου της ύστερης Τουρκοκρατίας, με πάντρεμα ντόπιων στοιχείων αλλά και ανατολίτικων με το νεοκλασικισμό, τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και το ρυθμό μπαρόκ. Το σημερινό όνομα του αρχοντικού αποτελεί μετάφραση του επιθέτου των τελευταίων ιδιοκτητών του, Μπαρδακτσόγλου (Μπαρδάκ, λ. τούρκικη: βαρέλι), οι οποίοι εμπορεύονταν το κρασί.











ΜΟΝΕΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Μονή των νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης







Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόγο των Καρυών είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, εξαιτίας της θαυματουργικής δράσης των αγίων. Η σημερινή μονή έχει οικοδομηθεί στη δεκαετία του 1960 στα θεμέλια παλιότερου μοναστηριού, το οποίο λειτούργησε σε δύο διαφορετικές περιόδους της Βυζαντινής εποχής και καταστράφηκε ολοσχερώς από Oθωμανούς στρατιώτες το 1463. Oι τρεις άγιοι μαρτύρησαν κατά την επιδρομή των Oθωμανών, συνοδευόμενοι στο μαρτυρικό θάνατο και από άλλους κατοίκους της Θερμής, με αφορμή μια τοπική στάση, που επέφερε τη μανία των κατακτητών για εκδίκηση.Περισσότερα στο http://www.immyt.net/diocese/mones/mones2.htm



Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου

Μονή Ταξιάρχη Μανταμάδου
Η παράδοση το θέλει Βυζαντινό μοναστήρι που ερημώθηκε σε απροσδιόροστη εποχή για να λειτουργήσει αργότερα, και μέχρι σήμερα, ως ενοριακός ναός. Αποτελεί μεγάλο προσκύνημα ενώ οφείλει την αίγλη του στη θαυματουργή ανάγλυφη εικόνα του αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.
Ο θρύλος τη θέλει πλασμένη από χώμα και αίμα. Πριν πολλούς αιώνες, η μονή δέχθηκε την επιδρομή σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς, με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από κει είδε μετά το μακελιό τη μορφή του Αρχάγγελου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα και το αίμα τους έφτιαξε τη μορφή του Ταξιάρχη όπως πρόλαβε να την αντικρύσει, πριν εκείνος φτερουγίζει με δύναμη για να τιμωρήσει με θάνατο τους πειρατές.
Από τότε είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά κι ολόκληρου του νησιού.

Μονή Λειμώνος - Αγίου Ιγνατίου

Μονή Λειμώνος


Αποτελεί ανδρώα Μονή χτισμένη στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 3χλμ Β.Δ. της κωμόπολης Καλλονής. Επανιδρύθηκε (καθώς σύμφωνα με την παράδοση είναι χτισμένη στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού) το 1526 από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλλιανό. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το σημαντικότερο πνευματικό κι εκπαιδευτικό κέντρο του νησιού με μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κεντρικής και δυτικής Λέσβου.

Ι.Ν. Kοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου

Παναγία Αγιάσου






Η ορεινή κωμόπολη Αγιάσος φιλοξενεί ένα ακόμη σημαντικό προσκύνημα, την Kοίμηση της Θεοτόκου, γνωστότερη ως “Παναγία της Aγιάσου”, έναν από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Πρόκειται για ναό με βυζαντινά θεμέλια και ιστορία που κατά την παράδοση ξεκινά από την περίοδο της Eικονομαχίας.


Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα

Άγιος Θεράποντας
Eντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός τουAγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού.
Μέχρι το 1850 στο ίδιο σημείο υπήρχε μικρός ναός, αφιερωμένος επίσης στον άγιο Θεράποντα, ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου, του γνωστού “ξενοδοχειού” της Mυτιλήνης, το οποίο λειτουργούσε ακριβώς απέναντι από το σημερινό ναό.
Στα μέσα του 19ου αιώνα η επέκταση της Mυτιλήνης είχε δημιουργήσει πρόβλημα χωρητικότητας στο ναό, ο οποίος δεν κάλυπτε πλέον μόνο τις ανάγκες του νοσοκομείου, αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής. Tότε συνελήφθη το όραμα για την ανέγερση μιας νέας μεγαλύτερης εκκλησίας. Tο δύσκολο οικοδομικό έργο ανέλαβε ο Λέσβιος αρχιτέκτονας Aργύρης Aδαλής, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Mετσόβειο Πολυτεχνείο διετέλεσε βοηθός των δύο μεγαλύτερων αρχιτεκτόνων της εποχής, του Θεόφιλου Xάνσεν και του Eρνέστου Tσίλερ. Ο νέος ναός, αν και ημιτελής, άρχισε να λειτουργεί το 1900.

Ι.Ν. Παναγιάς της Γοργόνας

Παναγιά Γοργόνα
Στη Σκάλα Συκαμνιάς, ένα χαρακτηριστικό ψαροχώρι και ο βορειότερος οικισμός του νησιού, που αντικρίζει τα μικρασιατικά παράλια, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα και να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι «της Παναγιάς της Γοργόνας». Χτισμένο πάνω σε λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα η Παναγιά η Γοργόνα - η Παναγιά των θαλασσινών - πήρε το όνομά της από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας σε ένα συγκινητικό «δέσιμο» θρησκειών και παραδόσεων. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του ομώνυμου λογοτεχνικού αριστουργήματος του διακεκριμένου Λέσβιου συγγραφέα Στρατή Μυριβήλη.











ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ιαματικές πηγές Εφταλούς

Ιαματικά Λουτρά Εφταλούς










Με θερμοκρασίες 43,6-46,5. C, ενδείκνυται για τη θεραπείαρευματισμών, αρθριτισμού, ισχιαλγίας, νευραλγίας, ψαμμιάσεως, χολολιθιάσεως, γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων.
(τηλ.22530-71245, 71323) 

Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου
Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου







Πρόκειται για την θερμότερη πηγή της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες με ραδιενέργεια 1,6-6 μονάδες. Eίναι θεραπευτικές για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, κ.ά. 
(τηλ. 22520-41229, 42768, 41223) 
Περιοχή: Πολιχνίτος

Ιαματικές Πηγές Λουτρόπολης Θερμής

Ιαματικές Πηγές Λουτρόπολης Θέρμης









Συστήνονται για την θεραπείαρευματισμών, γυναικολογικών, δερματικών παθήσεων και παθήσεων κυκλοφορικού

(τηλ 22510-71242, 71277)
 



Θερμοπηγές Άι Γιάννη Λισβορίου 

 

Πρόκειται για την θερμότερη πηγή της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες με ραδιενέργεια 1,6-6 μονάδες. Eίναι θεραπευτικές για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, κ.ά. 

(τηλ. 22520-41229, 42768, 41223) 
Περιοχή: Πολιχνίτος


Θέρμα του κόλπου Γέρας

 
Βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη.  Με θερμοκρασία 39,5 C είναι κατάλληλες για θεραπείαρευματισμών, αρθρίτιδων, γυναικολογικών παθήσεων, νεφρών, πεπτικού συστήματος, χρόνιες εκβάσεις τραυμάτων κ.ά. 

(τηλ. 22510-41503, 41504, 24575) 
Περιοχή: Μυτιλήνη







ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υδροβιότοπος Κόλπου Καλλονής

Υδροβιότοπος Καλλονής








Οι Παράκτιοι Υγρότοποι του Κόλπου Καλλονήςαποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου. Οι παράκτιες περιοχές περιμετρικά του Κόλπου Καλλονής αποτελούν ένα ενιαίο οικολογικό σύστημα, καθώς στην περιοχή υπάρχει ένα μωσαϊκό αλιπέδων αλυκών, εκβολών μικρών ποταμών και χείμαρρων, καλαμιώνων, πευκοδάσους και ελαιώνων. Έτσι οι σχηματιζόμενοι υγρότοποι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών.

Υδροβιότοπος Καλλονής 





Συγκεκριμένα οι υγροβιότοποι περιλαμβάνουν όλο τον θαλάσσιο χώρο του Κόλπου και μεγάλο αριθμό χερσαίων υγρότοπων: οι αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, οι χείμαρροι Τσικνιάς, Βούβαρης, Μυλοπόταμος, Εννιά Καμάρες, Ποταμιά, Λιμνοθάλασσα των Μέσσων, το έλος της Σκάλας Καλλονής, των Παρακοίλων, της Νυφίδας, κ.α. Η περιοχή του Κόλπου, έχει ενταχθεί στο Εθνικό & Ευρωπαϊκό Κατάλογο "Ειδικών Περιοχών Διατήρησης της Φύσης" του Δικτύου NATURA 2000". 

 Υδροβιότοπος Βατερών-Πολιχνίτου

Υδροβιότοπος Πολυχνίτου






Μια από τις ωραιότερες περιοχές της Λέσβου, είναι ο Πολυχνίτος στην νοτιοανατολική πλευρά του Κόλπου Καλλονής, ο οποίος αποτελεί έναν ιδιαίτερο υδροβιότοπο. Πάνω από 100 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, από τα οποία άλλα είναι αποδημητικά και άλλα όχι.
Για τους βιολόγους και τους ερασιτέχνες παρατηρητές, αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας. Η παρατήρηση είναι δυνατή καθ' όλη την διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα όμως την άνοιξη που υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση πτηνών.