Όλα τα βότανα είναι πολύτιμα και έχουν να μας προσφέρουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Οι πολύτιμες ουσίες που εμπεριέχονται σε αυτά είναι βασικά αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες φλαβονοειδή, κατεχίνες. Η περιοδική χρήση πολύχρηστων βοτάνων της ελληνικής γης με τον μοναδικό συνδυασμό φυσικών ιχνοστοιχείων έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας.
Στη συνέχεια περιγράφονται τα πιο αντιπροσωπευτικά αφεψήματα με τις βασικές ευεργετικές ιδιότητες τους:
Τσάι: Διεγερτικό του σώματος και του εγκεφάλου, στυπτικό.
Φασκόμηλο: Αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικό του στομάχου, τονωτικό του νευρικού συστήματος.
Mέντα (έγχυμα). H μέντα αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου. Aνακουφίζει από τον πόνο του εντέρου, τον τυμπανισμό και τις καούρες (μην τη δοκιμάσετε, όμως, εάν κάνετε ομοιοπαθητική).
Δυόσμος (αφέψημα). O δυόσμος δρα χαλαρωτικά και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου.
Mάραθος (έγχυμα). O μάραθος έχει μαλακτική και χαλαρωτική δράση. Ανακουφίζει τον πόνο και συστήνεται ακόμη και για την αντιμετώπιση των κολικών των μωρών.
Mελισσόχορτο (αφέψημα). Tο βότανο αυτό θεωρείται καλή επιλογή για όσους έχουν συχνά πόνο στο στομάχι, κυρίως από στρες ή άγχος.
Θυμάρι: Είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος.
Κόλιαντρος: Αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και χωνευτικό.
Λουίζα: Αποτελεί φυσικό αναλγητικό και ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων.
Μαντζουράνα: Είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό.
Βαλεριάνα: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό.
Ρίγανη: Τονωτικό του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού συστήματος, εμμηναγωγό.
Τίλιο: Δρα ως τονωτικό του αναπνευστικού και του νευροφυτικού συστήματος ως αντίδοτο σε φλεγμονές, σε πονοκεφάλους.
Aυξήστε την αντιοξειδωτική τους δράση
-Μην τα βράζετε πολύ.
-Πιείτε τα όσο πιο πικρά μπορείτε.
-Αν χρησιμοποιείτε ατομικά φακελάκια, αφήστε τα παραπάνω από 2 λεπτά μέσα στην κούπα.
-Προσθέστε τους μία φέτα λεμονιού αντί για χυμό λεμονιού, γιατί στη φλούδα του βρίσκονται τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
-Προτιμήστε να τα πίνετε με λεμόνι αντί με γάλα.
-Προσθέστε μέλι και όχι ζάχαρη.
-Προτιμήστε να τα φτιάχνετε με εμφιαλωμένο μαλακό νερό (ολιγομεταλλικό).
-Συντηρήστε τα σε μέρος σκοτεινό και στεγνό, γιατί το φως και η υγρασία καταστρέφουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους, αλλά και τη γεύση τους.