Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Στο ΣτΕ η τακτοποίηση υμιυπαίθριων

Στο ΣτΕ η τακτοποίηση υμιυπαίθριων
Προσφυγή κατά της ρύθμισης απει­λεί να την τινάξει στον αέρα και αν κριθεί αντισυνταγματική, το δημόσιο θα αναγκαστεί να επι­στρέψει τα καταβληθέντα ποσά.
Σε "πιλοτική δίκη" στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται να δοκιμαστεί σύντομα η συνταγματικότητα του νόμου 3843/10, με την οποία επιχειρήθηκε η "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει παράταση για τις δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο ελπίζοντας να εισπράξει και άλλα έσοδα (πέραν των 620 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη μπει στα ταμεία) προσφυγή-καταπέλτης κατά της ρύθμισης του ν. 3843/10 τη χαρακτηρίζει ευθέως αντισυνταγματική και φέρνει στο προσκήνιο την πάγια νομολογία του ΣτΕ και πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειάς του, που δεν ανέχονται να γλιτώσει από την κατεδάφιση οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή (και απαγορεύουν κάθε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης) μετά το 1983.
Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης οδήγησε το μείζον αυτό θέμα στην Ολομέλεια ΣτΕ με κοινό πρακτικό Επιτροπής κορυφαίων στελεχών του υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να απαντηθεί εάν ο ν. 3843/10 είναι συνταγματικός ή όχι.
Η Επιτροπή ΣτΕ δέχθηκε ότι για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει "δίκη - πιλότος" στην πλήρη Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, λόγω της κρισιμότητάς του αφού απασχολεί έντονα την έννομη τάξη και πολλές χιλιάδες πολιτών που υπέβαλαν δηλώσεις πλήρωσαν το προβλεπόμενο ειδικό πρόστιμο ή σκοπεύουν να το κάνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Τα σενάρια
Η παραπομπή του ζητήματος σε "δίκη - πιλότο" (σε εφαρμογή του νέου νόμου 3900/10) έχει ως συνέπεια το αυτόματο "πάγωμα" όλων των παρόμοιων δικών οπουδήποτε στη χώρα έχει αμφισβητηθεί η συνταγματικότητα της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους. Η κρίση της Ολομέλειας ΣτΕ, θα δώσει την κατευθυντήρια γραμμή.

Αν το ΣτΕ παρεκκλίνει κάπως από τη νομολογία του και ανεχθεί την επί 40ετία διατήρηση μιας αυθαίρετης κατασκευής έναντι καταβολής ειδικού προστίμου, τότε όλα θα μείνουν ως έχουν, με τους 618.334 ημιυπαίθριους (που έχουν μέχρι τώρα δηλωθεί) να γλιτώνουν. Αν, όμως, το ΣτΕ επιμείνει στη νομολογία - τελεσίγραφο ότι η τελευταία συνταγματική ανοχή απέναντι σε αυθαίρετες κατασκευές (και αλλαγές χρήσεων) έληξε το 1983 με τον "νόμο Τρίτση" 1397/83 και δεν μπορεί μετά την περίοδο εκείνη να αποφευχθεί η κατεδάφιση, τότε όλες οι "τακτοποιήσεις" και διατηρήσεις ημιυπαίθριων θα "βρεθούν στον αέρα".
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθεί και το Δημόσιο, καθώς θα δεχθεί μπαράζ αιτήσεων και προσφυγών για επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, θα δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα κινδυνεύσει και η ρύθμιση που ετοιμάζεται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στη λογική της αντίστοιχης των ημιυπαίθριων.
Στην προσφυγή γίνεται επίκληση της ομόφωνης νομολογίας της Ολομέλειας ΣτΕ για τις αυθαίρετες κατασκευές και επισημαίνεται ότι η ρύθμιση του άρθρου 5 του Ν. 3843/10 παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Και τούτο, διότι με μόνη τη δήλωση ενός πολίτη (για τακτοποίηση ημιυπαίθριων) και χωρίς να προηγηθεί κάποια κρίση της Διοίκησης βασισμένη σε πολεοδομικά κριτήρια, εξαιρούνται από την κατεδάφιση κτίσματα με διαπιστωμένες πολεοδομικές παραβάσεις.
ΟΧΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Υπογραμμίζεται στην προσφυγή ότι κατά τη νομολογία του ΣτΕ, ο νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ιδίως όσων ενέχουν σοβαρές παραβάσεις των όρων και περιορισμών δόμησης. Τονίζεται επίσης ότι η συγκεκριμένη τακτοποίηση οδηγεί σε υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης μέχρι 20% που συνιστά βαριά μορφή παρανομίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Παραβάσεις σε ανέγερση οικοδομής

Στην προσφυγή, προσβάλλεται επίσης ως παράνομη οικοδομική άδεια που εκδόθηκε για ανέγερση διώροφης οικοδομής στη Β. Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες γειτονικού ακινήτου που προσέφυγαν δικαστικά σημειώνουν ότι κατήγγειλαν επανειλημμένα στην Πολεοδομία ότι γίνονταν διάφορες παραβάσεις, χωρίς τα αρμόδια όργανα να συγκινηθούν.
Οταν, μετά από μεγάλο διάστημα η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διαπίστωσε σε αυτοψία το κλείσιμο δύο ημιυπαίθριων χώρων και την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ημιυπόγειου γκαράζ σε κατοικίες, "πάγωσαν" οι εργασίες. Ομως αργότερα "ξεπάγωσαν" και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν για την Πολεοδομία αφού με βάση τον Ν. 3843/10 ζητήθηκε η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.