Ο Παναγιώτης Καπάρας |
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ενός «μοντέλου» επιχειρηματικού οικοσυστήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κατά κύριο λόγο, το προτεινόμενο για χρηματοδότηση έργο βασίζεται στην ανάλυση και στην ανταλλαγή εμπειριών οι οποίες θα προσδιορισθούν ως Καλές Πρακτικές Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί (α) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης (προληπτική και θεραπευτική) με τη χρήση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς στις μέρες μας το διαδίκτυο, οι κινητές εφαρμογές και η ψηφιακή εξέλιξη έχουν ήδη οδηγήσει σε νέες υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα (στην Tele-ιατρική και ιατρική εξ αποστάσεως) η ανάπτυξη των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις απομακρυσμένες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες της περιφέρειας μας, αλλά και (β) του τουρισμού (εμπορία, διεθνοποίηση, κοινή προώθηση τουριστικών προϊόντων).
Στην πρόταση, εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Πριμόρσκρα από την Σλοβενία ως Επικεφαλής Εταίρος, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Βαλένθια από την Ισπανία, το Πανεπιστήμιο του Πόρτο από την Πορτογαλία, το Ινστιτούτο για την Καινοτομία Πέδρο Νούνιες από την Πορτογαλία, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας από την Ελλάδα, το Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας της Ουγγαρίας, το Ίδρυμα Φρίσλαντ για την Επιχειρηματική Καινοτομία από την Ολλανδία, το Τεχνολογικό Πάρκο του Τάρτου από την Εσθονία και το Ταμείο για την Εφαρμοσμένη Έρευνα και τις Επικοινωνίες από την Βουλγαρία (συνολικά 10 εταίροι, από 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου είναι 1.964.235,66 € και αυτός χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012 και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, σχολίασε την υποβολή της αίτησης χρηματοδότηση ως ένα επιπλέον σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τόσο προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης περισσότερων «ευρωπαϊκών πόρων» για έργα στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και κυρίως προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για το «μέλλον» έτσι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την καινοτομία, τις σύγχρονες εφαρμογές της πληροφορικής και των επικοινωνιών και την μετάγγιση αυτών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους φορείς του Βορείου Αιγαίου.