Παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, ο Οδηγός των Εκθέσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των βιβλιοπαρουσιάσεων της σειράς «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ» που διοργάνωσε το ΚΠΕ Ευεργέτουλα σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και οι οποίες ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βιβλιόφιλοι καθώς και γονείς και νέοι, οι οποίοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την νέα έκδοση του Μουσείου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Μιχάλης Καπιωτάς, Υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία του ΚΠΕ με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ειδικότερα αναφέρθηκε στα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία των δύο φορέων καθώς και στις δράσεις βιβλιοπαρουσίασης που οργάνωσε το ΚΠΕ με στόχο να φέρει σε επαφή το βιβλίο με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε και ο χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.
Η συνεργασία του ΚΠΕ με το Μουσείου, ήταν και κατά την φετινή χρονιά ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί τόσο από την Λέσβο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα γνώρισαν μέσα από τα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησαν το Απολιθωμένο Δάσος, το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου αλλά και προβληματίστηκαν για σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ειδικότερα, στα πλαίσια των πολυήμερων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησε το ΚΠΕ συνεργάστηκε με το Μουσείο και μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος. Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων».
Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή: Μαθαίνω για τις επιπτώσεις παρατηρώντας το Απολιθωμένο Δάσος» όπου συμμετείχαν μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Λέσβο. Επίσης, για πρώτη χρονιά φέτος δόθηκε η δυνατότητα και σε ενήλικες να επισκεφτούν το Μουσείο και να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης.
Ο κ. Παναγιώτης Σκορδάς, συντονιστής της εκδήλωσης, προλόγισε στην συνέχεια την νέα αυτή έκδοση του Μουσείου, η οποία όπως ανέφερε πρόκειται να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο οδηγό για τη γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος και την επίσκεψη στο Μουσείο και ιδιαίτερα των νέων.
Ακολούθησε η παρουσίαση με προβολή διαφανειών του Οδηγού των Εκθέσεων του Μουσείου από τον Αναπλ. Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου, ο οποίος ανέφερε ότι η έκδοση του Οδηγού ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί και πάλι με τη σχέση των νέων με τα Μουσεία και ιδιαίτερα των παιδιών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.
Οδηγός εκθέσεων
Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το βιβλίο απευθύνει μια πρόσκληση στον αναγνώστη να γνωρίσει ένα Μουσείο που διηγείται την ιστορία της γης και διασώζει τεκμήρια της εξέλιξης της ζωής στο Αιγαίο εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια. Ο αναγνώστης περιπλανιέται ανάμεσα στα απολιθωμένα δένδρα και προϊστορικά δεινοθήρια της Λέσβου, συναντά εντυπωσιακά ορυκτά και ηφαιστειακά πετρώματα, γνωρίζει μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις που διαμόρφωσαν το σημερινό Ελληνικό Αρχιπέλαγος και διαπιστώνει την εμφάνιση του ανθρώπου και τα πρώτα τεκμήρια της παρουσίας του εδώ. Κάθε έκθεμα διηγείται μια ιστορία, που παρουσιάζεται με σύντομα αλλά τεκμηριωμένα κείμενα και φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, που αναδεικνύουν τα εκθέματα αλλά και τους χώρους του Μουσείου.Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν απευθύνεται ειδικά σε παιδιά. Γράφτηκε όμως με τη σκέψη ότι μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για νέους προκειμένου να γνωρίσουν το μουσείο, να το αγαπήσουν και να θελήσουν να ξεκινήσουν ένα διάλογο μαζί του. Ένα διάλογο με νέους που αγαπούν τα βιβλία, αγαπούν την φύση, αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλει, για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη μας.
Το βιβλίο – Οδηγός των εκθέσεων δεν περιορίζεται όμως στο να ανοίξει τις προθήκες του μουσείου και να προτρέψει μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τους σπάνιους θησαυρούς που φιλοξενεί. Το βιβλίο επεκτείνεται παράλληλα στην περιγραφή των δράσεων και των λειτουργιών του Μουσείου που δεν είναι ορατές στον επισκέπτη των μόνιμων εκθέσεων αλλά είναι απαραίτητες προκειμένου το Μουσείο να είναι σε θέση να προσφέρει στον επισκέπτη ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία.
Το βιβλίο αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό βοήθημα στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου που αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες της δραστηριότητας του. Η παιδαγωγική αντίληψη «παίζω και μαθαίνω με τα εκθέματα του μουσείου» είναι η κεντρική ιδέα που διαπερνά όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που πραγματοποιούνται από μαθητές στο χώρο του Μουσείου και αποτελούν το πρώτο ευχάριστο βήμα των παιδιών προς τη μουσειακή εκπαίδευση.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το Μουσείο. Με πυξίδα τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις σελίδες του, τα παιδιά προσεγγίζουν τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το βιβλίο γίνεται με αυτόν τον τρόπο ένα κίνητρο για να επισκεφθεί το μουσείο ένα παιδί, μια οικογένεια, μια σχολική τάξη και προσθέτει μια διαφορετική οπτική στη σχέση του μουσείου με το παιδί και την καθημερινότητά του.
Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι (τηλ. 2253054434) και το Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη, 8ης Νοεμβρίου 17 (τηλ. 2251047033).