Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Συντάξεις-εξπρές με μείωση του χρόνου απονομής τους προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη νομοθετηθεί και για την εφαρμογή της απέστειλε χτες εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Ετσι, εντός τριών μηνών είναι υποχρεωμένα τα ασφαλιστικά ταμεία να εκδίδουν τη σύνταξη των ασφαλισμένων από τη στιγμή που θα κατατεθούν τα πλήρη δικαιολογητικά και εντός 6 μηνών σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Τονίζεται ότι σήμερα εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις για απονομή κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων - που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια - οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στο μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση αδυναμίας θα πρέπει να προχωρούν στην έκδοση προσωρινής σύνταξης ίσης με το 80% της τελικής εντός 45 ημερών, ή 75 ημερών αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Για την έκδοση προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ασφαλισμένου ενώ για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα ασφαλιστικά ταμεία θα δημιουργηθούν κλιμάκια ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης και απονομής και πληρωμής προσωρινών και οριστικών συντάξεων.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο, επιδιώκεται η συντόμευση του χρόνου έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης από τους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το Δημόσιο αλλά και το ΝΑΤ. Ειδικότερα θεσπίζεται η υποχρέωση των φορέων αυτών να εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης στις κατωτέρω αναφερόμενες αποκλειστικές προθεσμίες:
n Εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αίτησης και των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών όταν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης.
n Εντός έξι μηνών σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αιτείται σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
Η τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών για την έκδοση των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων είναι υποχρεωτική για τον ασφαλιστικό φορέα μόνο στην περίπτωση που, εκτός των κατά περίπτωση απαιτουμένων δικαιολογητικών για την απονομή σύνταξης, η αίτηση συνταξιοδότησης συνοδεύεται και από τη βεβαίωση χρόνου ασφάλισης. Με άλλα λόγια οι ανωτέρω προθεσμίες αρχίζουν μόνο εφόσον ο φάκελος της αιτήσεως συνταξιοδότησης είναι πλήρης. Για τις περιπτώσεις αιτήματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ισχύουν επίσης οι ανωτέρω προθεσμίες, δηλαδή τρεις μήνες για αυτοτελές δικαίωμα και έξι μήνες για συνταξιοδότηση με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες αρχίζουν από την κοινοποίηση στον φορέα ή την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο της οριστικής γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής. Επιπροσθέτως, για να ισχύσουν οι προθεσμίες αυτές θα πρέπει ο συνταξιοδοτικός φάκελος να είναι πλήρης και η αίτηση συνταξιοδότησης να συνοδεύεται από όλα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.