Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εισπράξεις υπουργείου Οικονομικών 2010 : 1,3 δισ. ευρώ πρόστιμα, 29 εκατ. ευρώ εισπράξεις !


Στα χαρτιά έμειναν το 2010  περίπου 1,3 δισ. ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν από τις εφορίες αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να τα οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου. Η είσπραξή τους θα μπορούσε να είχε ενδεχομένως εξαλείψει την ανάγκη του υπουργείου Οικονομικών να καταφύγει στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.
Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αποτυπώνονται στο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ.
Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες. Οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων καταγράφονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία ενώ η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο: Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. και εισπράχθηκαν 1,027 εκατ. ή το 22,51%.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις καθώς φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ. Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή του υπολοίπου) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ. Εφοριακοί ομολογούσαν την ίδια ώρα ότι «τα μόνα πρόστιμα που εισπράττονται είναι αυτά των συμβιβασμών» και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα να έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη». Οπως εξηγούσαν, «το σύστημα παραμένει διάτρητο από τη στιγμή που στα δικαστήρια εκκρεμούν 165.000 φορολογικές δίκες και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για την επιτάχυνση της διαδικασίας». Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του, κομβικό σημείο του οποίου θα ήταν η δραστική συρρίκνωση του πλήθους των εφοριών από περίπου 300 σε 100, με τους εφοριακούς να επικεντρώνονται στους ελέγχους, τους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ και μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τους φόρους να πληρώνονται στις τράπεζες. Το σχέδιο έχει μείνει πίσω και μεταφέρεται για το 2012 .
Από την άλλη πλευρά, πάντως, προχωρεί άμεσα η τοποθέτηση 2.335 ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, οι οποίοι θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια μεταξύ των υπαλλήλων (ΠΕ και ΤΕ) του υπουργείου Οικονομικών ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις με ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου ώστε να έχουν αντίκρισμα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και καταθέσεων.