Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Νάσος Γιακαλής : Από Οκτώβρη η ΑΕΛΚ στο Ταρλά!

Αρχείο:Mytilini harbour, view from the air, Mytilini, Lesbos, Greece.jpg

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής δήλωσε  στο «SportLesvos.gr» πως η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη για να προχωρήσει άμεσα στις εργασίες με τον εργολάβο που θα προκύψει από τη σχετική διαδικασία, έχοντας τρέξει πράγματι σε χρόνο ρεκόρ από τότε που ανέλαβε εκείνη τη διαχείριση του έργου της ανακαίνισης του Δημοτικόυ γηπέδου Μυτιλήνης, την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών.
Για να ανάψει ωστόσο το «πράσινο φως» για την πολυπόθητη ετούτη εξέλιξη που θα ανοίξει το… εργοτάξιο του Ταρλά, πρέπει προηγουμένως και η πολιτεία να τηρήσει τη δέσμευσή της και να προχωρήσει άμεσα στην χρηματοδότηση, η οποία αγγίζει τελικώς τις 1.293.00 ευρώ και συν το ποσοστό του ΦΠΑ θα φτάσει στο ύψος του 1.500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το ποσό που απαιτούνταν για τις εργασίες αναμόρφωσης του δημοτικού σταδίου της Μυτιλήνης, προϋπολογιζόταν στο 1.000.000 ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο και με την ολοκλήρωση των μελετών, διαπιστώθηκε πως το κόστος θα είναι κατά τι υψηλότερο, με τα αντανακλαστικά ωστόσο τόσο της Περιφέρειας που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου, όσο και του συνεργαζόμενου Δήμου Λέσβου να αποδεικνύονται ικανοποιητικά. Αφού όπως διαβεβαιώνει ο Περιφερειάρχης για τις επιπλέον 500.000 ευρώ που απαιτούνται θα ενισχύσει με 300.000 ευρώ επιπλέον η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χάρις και στην καθοριστική παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και με 200.000 ευρώ ο Δήμος Λέσβου, έπειτα από την καθοριστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ιδίου στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Πόσο πίσω τώρα μπορεί να πάει η εκτιμώμενη αρχικά για τα τέλη Σεπτέμβρη ολοκλήρωση των εργασιών, μετά από αυτά τα νέα δεδομένα; Ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Η Περιφέρεια είναι έτοιμη έχοντας ολοκληρώσει όλες τις μελέτες που απαιτούνται. Μάλιστα οι μελέτες έχουν αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αναμένονται οι εγκρίσεις τους. Μένει πλέον η χρηματοδότηση για να μπούμε στην αρχή του τέλους του έργου που τόσο πολύ θέλουμε όλοι οι Μυτιληνιοί.
Θεωρώ ότι από τη στιγμή που αναλάβαμε το δύσκολο αυτό εγχείρημα, κάναμε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν, τρέχοντας τις διαδικασίες και ξεμπλοκάροντας άλλες που φαίνονταν πως βάλτωναν το όλο έργο. Πλέον πρέπει να εκταμιευτεί το ποσό για να μπούμε στο τελικό στάδιο. Η εκτίμησή μου είναι η ίδια που σας είπα από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την υπόθεση. Οι εργασίες δε θα ξεπεράσουν τις 40 ημέρες. Οπότε ο χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσης του έργου πλέον εξαρτάται από την γρήγορη διαδικασία της χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τον Οκτώβριο η ΑΕΛΚ θα είναι σε θέση να παίξει στη Μυτιλήνη.».
Αναλύοντας τώρα με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια το πότε η ΑΕΛΚ θα είναι σε θέση να παίξει στην έδρα της, φαίνεται πως το στοίχημα της Περιφέρειας αλλά και της ΠΑΕ είναι η διεξαγωγή του εντός έδρας αγώνα με την Ξάνθη στον Ταρλά, στα μέσα Οκτώβρη.
Ωστόσο πέραν των καυτών χρονοδιαγραμμάτων και της θλιβερής συγκυρίας να αγωνίζεται μία ομάδα της Λέσβου ξαφνικά στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου μακριά από το νησί, έχει ενδιαφέρον βάσει των μελετών που έχουν εκπονηθεί να δούμε το μέγεθος του έργου που θα δώσει ένα σύγχρονο γήπεδο στο λεσβιακό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά λοιπόν τις επόμενες ημέρες στον Ταρλά θα ξεκινήσουν εργασίες δημιουργίας 1) κτηρίου νέων αποδυτηρίων, 2) χώρων υγιεινής για τους φιλάθλους τόσο στις κεντρικές θύρες, όσο και σε εκείνες των φιλοξενούμενων, 3) κυλικείο, 4) ηλεκτροφωτισμός γηπέδου με αύξηση ισχύος και τοποθέτηση νέων ιστών, 5) στέγαστρο,6) μεταλλική κερκίδα φιλοξενούμενων (σ.σ. η οποία θα χορηγηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δωρεάν), 7) χλοοτάπητας, 8) κάμερες ασφαλείας, 9) φωτισμός ασφαλείας, 10) υποδομές πυρασφάλειας, 11) περίπου 3.000 καρεκλάκια, 12) κινητός εξοπλισμός χώρων (σ.σ. που περιλαμβάνει από διάφορες κατασκευές μέχρι και τον εξοπλισμό όπως π.χ τηλεοράσεις, καναπέδες κτλ),13) μπουθ για τη στέγαση των δημοσιογραφικών θεωρείων, 14) αποκατάσταση κερκίδων, 15) διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (σ.σ. όπως και επαναπροσδιορισμός της εισόδου των φιλάθλων με νέες σκάλες και εξόδους για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού). 
Όλα αυτές οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται στις μελέτες που παρέδωσε η Περιφέρεια στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μαζί με εκείνη της στατικής επάρκειας των κερκίδων.
Όπως γίνεται αντιληπτό με την ολοκλήρωσή τους, θα αναδείξουν έναν νέο Ταρλά, πιο σύγχρονο και στα πλαίσια των απαιτήσεων της Superleague, πιο λειτουργικό και φυσικά αντάξιο των προσδοκιών τόσο της ΠΑΕ όσο και των φιλάθλων που διψούν για να δουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου στο νησί τους.