Το αυτοκίνητο εσωτερικά αποτελεί προέκταση του προσωπικού χώρου του καθένα. Ο όγκος του αυτοκινήτου εξωτερικά όμως αποτελεί κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος. Το παρκάρισμα των αυτοκινήτων εκτός καθιερωμένων θέσεων παρκαρίσματος, εκτός από θέμα αστυνόμευσης και επιβολής προστίμου από αστυνομία και λιμενικό αποτελεί και ζήτημα κοινωνικής συμπεριφοράς και αστικής ευθύνης. Η άποψη “παρκάρω όπου με βολεύει” σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Ειδικά όταν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα εμποδίζουν τη διέλευση πεζών, ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, μητέρες με καρότσι, παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα κλπ) και πολλές φορές στα διπλοπαρκαρίσματα στην προκυμαία της Μυτιλήνης ή στα καβαλήματα του πεζοδρομίου στην Ερμού είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν ατυχήματα.
Αφορμή για τη σημερινή παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στάθηκε η επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Αγίας Παρασκευής για την καταστροφή παρτεριού και ενός δέντρου από το παρκάρισμα αυτοκινήτων δίπλα στην ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι χαρακτηριστικές.
Όλες οι πόλεις και τα χωριά της Λέσβου χρειάζονται επειγόντως ελεύθερους χώρους για τους πεζούς και ζώνες ήπιας κυκλοφοριακής ρύθμισης στο κέντρο ειδικά, με την ενθάρρυνση χρησιμοποίησης των ποδηλάτων. Η Μυτιλήνη χρειάζεται την Ερμού θεσμοθετημένο πεζόδρομο 24ωρης λειτουργίας, την πλατεία Σαπφούς και όλες τις πλατείες ελεύθερες από παρκαρισμένα μηχανάκια και ένα ποδηλατόδρομο που να συνδέει το αεροδρόμιο με την Επάνω Σκάλα. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται μπορούν να ξεπεραστούν αν διατυπώσουμε καθαρά τις προτεραιότητες που επιθυμούμε και τις διεκδικήσουμε με ένα πειστικό και εποικοδομητικό τρόπο.
Τα πράγματα αλλάζουν όταν αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Δεν χρειάζεται να παρκάρουμε ακριβώς έξω από το μαγαζί που θέλουμε να ψωνίσουμε κάτι, δεν παρατάμε γενικώς το αυτοκίνητο όπου μας βολεύει αλλά σκεφτόμαστε ότι είμαστε μέρος ενός όλου και ότι οι πράξεις μας μπορεί να επιβαρύνουν κάποιους άλλους.
Ας το προσπαθήσουμε, έξω από κάθε απειλητική λογική κάποιου προστίμου, αποκτώντας μία σωστή οδική συμπεριφορά, μήπως και καταφέρουμε να αλλάξουμε κάτι στην πόλη που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.