Real News - RSS Ροή

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗ

       Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πρασίνων εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σχετικά με την ακύρωση της απόφασης του απερχόμενου Νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή, όπου σε μία από τις τελευταίες του πράξεις στις 24/12/2010 υπέγραψε τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας στην επιχείρηση μέχρι τις 28/4/2011. Σημειώνεται ότι στην απόφαση είναι εμφανές ότι αρχικώς το έγγραφο ανέφερε την προσωρινή αδειοδότηση της επιχείρησης μέχρι τις 28/2 και η ημερομηνία άλλαξε με την ιδιόχειρη παρέμβαση του Νομάρχη στην πρώτη σελίδα ενώ σε επόμενη σελίδα η ημερομηνία προσωρινής αδειοδότησης παρέμεινε η 28/2.
       Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν πολλές παρεμβάσεις, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής για ποιότητα ζωής και καθαρό φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για προσωρινές άδεις λειτουργίας μιας επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια. Κανένας δεν ικανοποιείται από την παύση λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά ζητάμε την τήρηση των νόμων και των όρων προστασίας της υγείας των κατοίκων αλλά και του περιβάλλοντος.  Το πρόβλημα εντάσσεται στο συνολικό ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομείων στο νησί μας. Η ρίζα του ζητήματος βρίσκεται στον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος από λίγες τυροκομικές μονάδες όπου από την μια πλευρά δίνουν πολύ χαμηλές τιμές στους παραγωγούς γάλακτος του νησιού, οι οποίοι βλέπουν κάθε χρόνο το εισόδημα τους να μειώνεται, και από την άλλη εκμεταλλευόμενες την ολιγοπωλιακή τους θέση στην αγορά του νησιού εκβιάζουν το σύστημα με την πιθανή αποχώρηση τους από την αγορά. Αυτό που δείχνουν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεων τους όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία. Οι κρατικές υπηρεσίες, διαπιστώνουν τα προβλήματα με καθυστέρηση και το μόνο που ίσως κάνουν είναι να επιβάλουν κάποια πρόστιμα στις εταιρίες που όμως κανείς δεν ξέρει εάν τελικά εισπράττονται. Πέρα από τα πρόστιμα όμως τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν «καθαρίζουν» με το χρήμα και οι οικολογικές επιπτώσεις είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμες.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για μια ακόμη φορά ζητάμε την ενεργοποίηση όλων των φορέων, έτσι ώστε να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας συνεταιριστικής μονάδας η οποία εκμεταλλευόμενη το δίκτυο της ΕΑΣ Λέσβου θα πετύχει αφενός την προσφορά καλής τιμής γάλακτος για τους παραγωγούς αλλά και αφετέρου θα λειτουργήσει υποδειγματικά σεβόμενη την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας. Επίσης καλούμε τις περιφερειακές υπηρεσίες και τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγξουν με μεγάλη αυστηρότητα τη σωστή, σύμφωνα με τον νόμο αλλά και την επιστήμη, λειτουργία της μονάδας και μόνο εάν εξασφαλιστεί ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή τότε και μόνο τότε να δοθεί άδεια λειτουργία της.