Σημαντική αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου έχουν όσοι πίνουν ακόμη και τη συνιστώμενη ημερήσια δόση αλκοόλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μελέτη, στο μικροσκόπιο της οποία τέθηκαν 363.988 άτομα από οκτώ χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», το αλκοόλ ενοχοποιείται για το 10% των κακοηθειών στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες. Μάλιστα, για τους άνδρες που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση το ποσοστό ανεβαίνει και φτάνει στο 18%, ενώ στις γυναίκες στο 4%.
Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζονται πιο συχνά και συνδέθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα με το αλκοόλ είναι:
* 44% στο ανώτερου πεπτικό συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου)
* 33% στο έντερο και
* 25% των στο ήπαρ
Στη μελέτη συμμετείχαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως η ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βασιλική Μπενέτου, και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άνδρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.
Στην Ελλάδα πάνω από το συνιστώμενη ημερήσια δόση εκτιμάται ότι πίνουν το32,4% των ανδρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανδρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).
Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των ανδρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των ανδρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το84% των ανδρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικάεφ’ όρου ζωής.
Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άνδρες και14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.
«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άνδρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως» δήλωσε η Madlen Schutze, διατροφολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο για την Ανθρώπινη Διατροφή και υπεύθυνη της έρευνας.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.
Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά.
Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Στη μελέτη εκτός από την Ελλάδα, συμμετείχαν και η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.